Τα φασολάκια ξεκίνησαν το ταξίδι τους από το μακρινό Περού κι έφθασαν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα τον 15 ο αιώνα.
Επειδή είναι τροφή πλούσια και θρεπτική μπήκε γρήγορα στην Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα .
Κλασσικός τρόπος μαγειρέματός τους είναι γιαχνί με φρέσκια ντομάτα αλλά και άλλα λαχανικά.
Υλικά
- 1 κιλό φρέσκα ή κατεψυγμένα φασολάκια
- 2 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 κιλό ώριμες τομάτες
- 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- προαιρετικά 1 καυτερή πιπερίτσα
- 1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
- αλατοπίπερο
- 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό
Παρασκευή
- Καθαρίζουμε τα φασολάκια από τις ίνες τους αν έχουν .
- Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι , το σκόρδο και τον μαϊντανό.
- Ζεσταίνουμε το λάδι στη κατσαρόλα και σοτάρουμε πρώτα ελαφρά τις πατάτες κατόπιν προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Αφού σοταριστεί κι αυτό ρίχνουμε τα φασολάκια και μετά από λίγο τις ντομάτες, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, τόσο ώστε να σκεπάσει τις πατάτες.
- Τα μαγειρεύουμε για μισή ώρα περίπου και λίγο πριν τα κατεβάσουμε ρίχνουμε τον μαϊντανό.
TIPS
- Στη Κρήτη αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας συνηθίζουν να προσθέτουν καλαμπόκι, καρότα και κολοκυθάκια.
- Είναι φαγητό που αν φαγωθεί με ψωμί ολικής άλεσης , συμπληρώνει τα αμινοξέα που λείπουν στις πρωτεΐνες του και μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας ικανοποιητικά.
Α.Χ.