Home συνταγές 1. συνταγές για γαλακτοχορτοφάγους (vegetarians) Φασολάκια γιαχνί-με φρέσκια ντομάτα (Ελληνική χορτοφαγική κουζίνα)

Τα φασολάκια ξεκίνησαν το ταξίδι τους από το μακρινό Περού κι έφθασαν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα  τον 15 ο αιώνα.

Επειδή είναι τροφή πλούσια και θρεπτική μπήκε γρήγορα στην Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα .

Κλασσικός τρόπος μαγειρέματός τους είναι γιαχνί με φρέσκια ντομάτα  αλλά και άλλα λαχανικά.

Υλικά

  • 1 κιλό φρέσκα ή κατεψυγμένα φασολάκια
  • 2 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κιλό ώριμες τομάτες
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • προαιρετικά 1 καυτερή πιπερίτσα
  • 1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
  • αλατοπίπερο
  • 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό

 

Παρασκευή

  1. Καθαρίζουμε τα φασολάκια από τις ίνες τους αν έχουν .
  2. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι , το σκόρδο και τον μαϊντανό.
  3. Ζεσταίνουμε το λάδι στη κατσαρόλα και σοτάρουμε πρώτα ελαφρά τις πατάτες κατόπιν προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  4. Αφού σοταριστεί κι αυτό ρίχνουμε τα φασολάκια και μετά από λίγο τις ντομάτες, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, τόσο ώστε να σκεπάσει τις πατάτες.
  5. Τα μαγειρεύουμε για μισή  ώρα περίπου και λίγο πριν τα κατεβάσουμε  ρίχνουμε  τον μαϊντανό.

 

TIPS

  • Στη Κρήτη αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας συνηθίζουν να προσθέτουν καλαμπόκι, καρότα και κολοκυθάκια.
  • Είναι φαγητό που αν φαγωθεί με  ψωμί ολικής άλεσης , συμπληρώνει τα αμινοξέα που  λείπουν στις πρωτεΐνες του και μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας ικανοποιητικά.

Α.Χ.