Αυτό το πιάτο μπορεί να είναι σαλάτα , μπορεί όμως και να γίνει κυρίως γεύμα για τους ωμοφάγους μια και περιέχει πλούσια θρεπτικά συστατικά.
Υλικά για 2 μερίδες
- 2 φλυτζάνια φύτρα φακής ή από 2-3 είδη σπόρων π.χ. μπρόκολο, ροβίτσα, άλφα-άλφα κ.λ.π.
- 1 μαλακό αβοκάντο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
- λίγο δυόσμο
- 2 – 3 ντοματίνια
- 1 αγγουράκι με την φλούδα κομμένο σε μικρούς κύβους
- 1/2 ανοιτόχρωμη πράσινη πιπεριά (είναι πιο μαλακιά)
- 1/2 χρωματιστή πιπεριά
- 1 κούπα γλυστρίδα όταν είναι η εποχή της ή 1 μικρό μαρουλάκι
- 5-6 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- ξύσμα 1 λεμονιού
- τον χυμό 1 λεμονιού
- 3-4 κουτ. της σούπας μηλόξιδο
- αλατοπίπερο
για την πέστο μαϊντανού
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 3-4 κλαδάκια δυόσμο
- 100 gr κολοκυθόσπορο ή ηλιόσπορο ή αμύγδαλα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
Παρασκευή
- Σε ένα μπωλ βάζω τα φύτρα ,το αγγούρι κομμένο σε κύβους, τα ντοματίνια κομμένα στα 2, το αβοκάντο σε μέτριους κύβους, το κρεμμύδι , τις πιπεριές και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα , χονδροκομμένη την γλυστρίδα ή το μαρούλι και ανακατεύω ελαφρά.
- Χτυπάω το λάδι , το λεμόνι, το ξύδι, το ξύσμα , και το αλατοπίπερο και περιλούζω τη σαλάτα. Ανακατεύω καλά και την αφήνω για 15 λεπτά να μαριναριστεί. Αν θέλω αντικαθιστώ αυτήν τη σάλτσα με πέστο.
Πέστο μαϊντανού
- Στο μικρό μίξερ βάζω 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 3-4 κλαδάκια δυόσμο, 100 gr ηλιόσπορους, αλατοπίπερο και χτυπάω μέχρι να γίνουν πολτός.
- Προσθέτω σιγά-σιγά το λάδι μέχρι να φθάσει την πυκνότητα που θέλω. Να γίνει δηλαδή σαν παχύρευστη κρέμα.
Α .Χ.