Home συνταγές 3.Ωμοφαγικές συνταγές (raw food vegans) 1. Ντιπ / ορεκτικά [raw food vegan] Σαλάτα με φύτρα φακής ή πολυσπόρια [ωμοφαγική]

Αυτό το πιάτο μπορεί να είναι σαλάτα , μπορεί όμως και να γίνει κυρίως γεύμα για τους ωμοφάγους μια και περιέχει πλούσια θρεπτικά συστατικά.

Υλικά για 2 μερίδες

  • 2 φλυτζάνια φύτρα φακής ή από 2-3 είδη σπόρων π.χ. μπρόκολο, ροβίτσα, άλφα-άλφα κ.λ.π.
  • 1 μαλακό αβοκάντο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
  • λίγο δυόσμο
  • 2 – 3 ντοματίνια
  • 1 αγγουράκι με την φλούδα κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1/2 ανοιτόχρωμη πράσινη πιπεριά (είναι πιο μαλακιά)
  • 1/2 χρωματιστή πιπεριά
  • 1 κούπα γλυστρίδα όταν είναι η εποχή της  ή 1 μικρό μαρουλάκι
  • 5-6 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • ξύσμα 1 λεμονιού
  • τον χυμό 1 λεμονιού
  • 3-4 κουτ. της σούπας μηλόξιδο
  • αλατοπίπερο

για την πέστο μαϊντανού

  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 3-4 κλαδάκια δυόσμο
  • 100 gr κολοκυθόσπορο ή ηλιόσπορο ή αμύγδαλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ελαιόλαδο 
  •  αλατοπίπερο
Παρασκευή
  1. Σε ένα μπωλ βάζω τα φύτρα ,το αγγούρι κομμένο σε κύβους, τα ντοματίνια κομμένα στα 2, το αβοκάντο σε μέτριους κύβους, το κρεμμύδι , τις πιπεριές και  τα μυρωδικά ψιλοκομμένα ,  χονδροκομμένη την γλυστρίδα ή το μαρούλι και ανακατεύω ελαφρά.
  2. Χτυπάω το λάδι , το λεμόνι, το ξύδι, το ξύσμα , και το αλατοπίπερο και περιλούζω τη σαλάτα. Ανακατεύω καλά και την αφήνω για 15 λεπτά να μαριναριστεί. Αν θέλω αντικαθιστώ αυτήν τη σάλτσα με πέστο.
Πέστο μαϊντανού
  1. Στο μικρό μίξερ βάζω 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 3-4 κλαδάκια δυόσμο, 100 gr ηλιόσπορους, αλατοπίπερο και χτυπάω μέχρι να γίνουν πολτός.
  2. Προσθέτω σιγά-σιγά το λάδι μέχρι να φθάσει την πυκνότητα που θέλω. Να γίνει δηλαδή σαν παχύρευστη κρέμα.
Α .Χ.