Πλήρες ωμοφαγικό γεύμα , πλούσιο σε βιταμίνες, ένζυμα και ασβέστιο.
Υλικά για 3 μερίδες
- 6 μέτρια κολοκύθια
- 1 μέτριο κόκκινο ξερό κρεμμύδι
- 1/2 φλυτζάνια μαϊντανό και άνηθο
- 2-3 κλαδάκια φρέσκο δυόσμο ή 1 κουταλάκι του γλικού ξερό
- 1 φλυτζάνι φύτρα σιταριού 2 ημερών ή μουσκεμένο πληγούρι
- 1 χούφτα κουκουναρόσπορο ή ηλιόσπορο
- 5 -6κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- το ξύσμα 1 λεμονιού και 1/2 πορτοκαλιού
- 1 μέτρια τριμμένη τομάτα
- προαιρετικά 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα
- αλατοπίπερο
- 1 μπωλ με το χυμό 1 λεμονιού , 1/2 φλυτζ. μηλόξυδο και μια πρέζα αλάτι
για τη σάλτσα λεμονιού
- 1 μεγάλο ή 2 μικρά ώριμα αβοκάντος
- 2-3 κουτ. της σούπας σησαμέλαιο
- χυμό 1 λεμονιού
- χυμό 1 πορτοκαλιού
- ξύσμα 1 λεμονιού
- αλατοπίπερο
- 1 κουτ. του γλυκού κόλλιανδρο
- 1/2 κουτ. του γλυκού πάπρικα
- 1/2 κουτ. του γλυκού σπασμένο σιναπόσπορο
Παρασκευή
- Πλένουμε πολύ καλά τα κολοκυθάκια και τα αδειάζουμε όσο μπορούμε καλύτερα απ’ το εσωτερικό τους. Τα βάζουμε μέσα στο μπωλ με το λεμόνι και το ξύδι και τα βρέχουμε μέσα κι έξω όσο μπορούμε καλύτερα. Τ’ αφήνουμε για 3-4 ώρες μέχρι να μαλακώσουν.
- Ψιλοκόβουμε στο μίξερ τα φύτρα ή το πληγούρι ,το κρεμμύδι, τον κουκουναρόσπορο , την πιπεριά και τρίβουμε στην χοντρή πλευρά του τρίφτη την τομάτα.
- Ψιλικόβουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
- Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια και τ’ αφήνουμε 1/2 ώρα να μαριναριστούν και να δώσουν τις μυρωδιές τους. Ωστόσο φτιάχνουμε τη ….
Σάλτσα εσπεριδοειδών
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και τα γυρνάμε μέχρι να γίνουν μια απαλή κρέμα.
Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια και περιχύνουμε επάνω τους τη σάλτσα.
Α.Χ.