- 4 αγγινάρες
- τα σποράκια από 3-4 φρέσκα κουκιά
- τα σποράκια από 10 αρακάδες
- 2 καρότα κομμένα σε μικρούς κύβους
- 1 ματσάκι άνηθο και λίγο μάραθο ή 1/2 ρίζα φινόκιο
- 1 μέτριο ξερό ή φρέσκο κρεμμύδι
- αλατοπίπερο
- 1 σφηνάκι ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι ταμάρι ή σόγια σoς
- ξύσμα 1 λεμονιού
- χυμό από 2 λεμόνια
- 1 ώριμο αβοκάντο
- μια πρέζα ξερό κόλλιανδρο
- 1/2 φλυτζάνι φουσκωμένο πλιγούρι
Παρασκευή
- Καθαρίζουμε τις αγγινάρες και τις κόβουμε σε λεπτές φετούλες . Ξεσπυρίζουμε τα κουκιά και τον αρακά και ψιλοκόβουμε τον άνηθο , τα κρεμμυδάκια και τον μάραθο.Κόβουμε σε μικρούς κύβους τα καρότα.
- Σ’ ένα μπωλ ανακατεύουμε το ταμάρι , το χυμό λεμονιού, το λάδι, το αλατοπίπερο και τον κόλλιανδρο. Ρίχνουμε μέσα τα κομμένα λαχανικά και τ’ αφήνουμε να μαραθούν και να μαριναριστούν για 4-5 ώρες .
- Σουρώνουμε τα λαχανικά από τα υγρά της μαρινάδας και τ’ ανακατεύουμε με το κρεμμύδι και τα 2/3 από τον άνηθο.
- Ανακατεύουμε το πλιγούρι με άνηθο, αλατοπίπερο και λίγο ξύσμα λεμονιού και το μοιράζουμε σαν βάση σε 2 πιάτα.
- Από πάνω σερβίρουμε τα μαριναρισμένα λαχανικά και περιλούζουμε με την σάλτσα αβοκάντο.
Σάλτσα αβοκάντο
Χτυπάμε στο μίξερ το αβοκάντο και τα υγρά της μαρινάδας μέχρι να γίνουν απαλή κρέμα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσα καρυκεύματα και λεμόνι θέλουμε .
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μια χούφτα ασπρισμένα αμύγδαλα ή κάσιους και έτσι συμπληρώνουμε την πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε αν το φάμε σαν κυρίως γεύμα.
Α.Χ.