Οι μορχέλες είναι Μυρωδάτα άγρια μανιτάρια που δεν φθάνουν εύκολα στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας γιατί δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να τα παράγουμε σε μεγάλες ποσότητες.
Η συστηματική καλλιέργειά τους βρίσκεται σε πειραματικό επίπεδο.
Έτσι αν κάποιος βρεθεί σε κάποιο ορεινό χωριό την Άνοιξη, θα είναι τυχερός αν του κάνουν το τραπέζι με άγριες μορχέλες.
Ο πιο παραδοσιακός και εύκολος τρόπος που μπορούν να φαγωθούν είναι τηγανητές με βούτυρο και φρέσκα αυγά.
Υλικά
- 25 γρ. αποξηραμένες μορχέλες
- 1/2 φλυτζ. του κρασιού λάδι
- 2 φρέσκα κρεμμύδια
- 4 βιολογικά αυγά
- 100 γρ. χωριάτικη μυζήθρα σε κύβους
- 3 κουταλιές τηςψιλοκομμένο μαιντανό ή καυκαλίδες
- 1 κλαδί φρέσκο θυμάρι
- αλάτι-πιπέρι
Παρασκευή
Πλένουμε καλά με αλατόνερο τα μανιτάρια , τα ξεπλένουμε και τ’ αφήνουμε στο νερό για 20 με 30 λεπτά μέχρι να δεκαπλασιάσουν περίπου το βάρος τους. Κατόπιν τα στίβουμε ελαφρά και τα χρησιμοποιούμε σχεδόν όπως τα φρέσκα.
- Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε με το λάδι την μυζήθρα και όταν είναι έτοιμη την αποσύρουμε.
- Στο ίδιο λάδι προσθέτουμε τα μανιτάρια φροντίζοντας να είναι δυνατή η φωτιά.Προσέχουμε γιατί δεν θέλουν πολύ ώρα για να ψηθούν.Τα κατεβάζουμε κι αυτά και
- προσθέτουμε το κρεμμύδι σε φέτες στο ίδιο λάδι και το ψήνουμε μέχρι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το τυρί αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Μεταφέρουμε τα υλικά περιφερειακά στο τηγάνι και στο κέντρο τηγανίζουμε τ’ αυγά.
- Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με το μαιντανό ή τις καυκαλίδες και το θυμάρι.
TIP
Το νερό που έμειναν μέσα τα μανιτάρια δεν το πετάμε ,το σουρώνουμε και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε σούπες ή ρυζότο.
Α.Χ.