Οι μορχέλες είναι Μυρωδάτα άγρια μανιτάρια που δεν φθάνουν εύκολα στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας γιατί δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να τα παράγουμε  σε μεγάλες ποσότητες.

Η συστηματική καλλιέργειά τους βρίσκεται σε πειραματικό επίπεδο.

Έτσι αν κάποιος βρεθεί σε κάποιο ορεινό χωριό την Άνοιξη, θα είναι τυχερός αν του κάνουν το τραπέζι με άγριες μορχέλες.

Ο πιο παραδοσιακός και εύκολος τρόπος που μπορούν να φαγωθούν είναι τηγανητές με βούτυρο και φρέσκα αυγά.

Υλικά

  • 25 γρ. αποξηραμένες μορχέλες
  • 1/2 φλυτζ. του κρασιού λάδι 
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια
  • 4 βιολογικά αυγά
  • 100 γρ. χωριάτικη μυζήθρα σε κύβους
  • 3 κουταλιές τηςψιλοκομμένο μαιντανό ή καυκαλίδες
  • 1 κλαδί φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι-πιπέρι

Παρασκευή

Πλένουμε καλά με αλατόνερο τα μανιτάρια , τα ξεπλένουμε  και τ’ αφήνουμε στο νερό για 20 με 30 λεπτά μέχρι να δεκαπλασιάσουν περίπου το βάρος τους. Κατόπιν τα στίβουμε ελαφρά και τα χρησιμοποιούμε σχεδόν όπως τα φρέσκα.

  1. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε με το λάδι την μυζήθρα και όταν είναι έτοιμη την αποσύρουμε.
  2. Στο ίδιο λάδι προσθέτουμε τα μανιτάρια φροντίζοντας να είναι δυνατή η φωτιά.Προσέχουμε γιατί δεν θέλουν πολύ ώρα για να ψηθούν.Τα κατεβάζουμε κι αυτά και
  3. προσθέτουμε το κρεμμύδι σε φέτες στο ίδιο λάδι και το ψήνουμε μέχρι να μαραθεί.
  4. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το τυρί αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
  5. Μεταφέρουμε τα υλικά περιφερειακά στο τηγάνι και στο κέντρο τηγανίζουμε τ’ αυγά.
  6. Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με το μαιντανό ή τις καυκαλίδες και το θυμάρι.

TIP

Το νερό που έμειναν μέσα τα μανιτάρια δεν το πετάμε ,το σουρώνουμε και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε σούπες ή ρυζότο.

Α.Χ.