Ιδανικό για τους ωμοφάγους αλλά και για τους αμιγώς χορτοφάγους γιατί περιέχει λιναρόσπορο πλούσιο σε Ω3 και πληγούρι σιταριού πλούσιο σε Ω6
Υλικά για 4 μερίδες
- 2 φλυτζάνια πληγούρι φουσκωμένο για 2-3 ώρες σε ελαφρά χλιαρό νερό
- 6 κουτ. της σούπας λιναρόσπορο σπασμένο
- 4-6 κουτ. της σούπας βρώμη ή πίτουρο βρώμης
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κλαδάκι δυόσμο
- 1/2 κουτ. του γλυκού κύμινο λεπτοτριμμένο
- αλάτι και πιπέρι
- 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
για τη σάλτσα
- 2 ώριμες ντομάτες
- 1 κουτ. του γλυκού μηλόξυδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 καυτερή τσούσκα (καυτερή πιπερίτσα)
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 κουτ. του γλυκού μέλι
- 1 πρέζα κανέλα
- 1/2 κουτ. του γλυκού κύμινο σκόνη
- 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Παρασκευή
- Προετοιμάζουμε το πληγούρι 2-3 ώρες πριν μέσα σε ελαφρά χλιαρό νερό Για όποιους έχουν μύλο δημητριακών φρεσκοκόβουν το πληγούρι αλλά και το λιναρόσπορο . Όταν οι σπόροι μείνουν έστω και 2-3 ώρες στο νερό ενεργοποιούνται τα ένζυμά τους, γιατί μπαίνουν στη διαδικασία να γίνουν φύτρα.
- Αλέθουμε πολύ καλά στο μίξερ το πληγούρι.
- Σ’ ένα μπωλ προσθέτουμε το πληγούρι , το καλοτριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, τα μυρωδικά και το λάδι .
- Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά και προσθέτουμε τη βρώμη, να απορροφήσει τα υγρά και να δέσει το μείγμα . Αν χρειαστεί προσθέτουμε όση βρώμη πρέπει,για να έχουμε ένα μαλακό αλλά σταθερό αποτέλεσμα.
- Πλάθουμε σε σχήμα σουτζουκιού , τα απλώνουμε σε μια πιατέλα και τ’ αρτίζουμε με τη σάλτσα ντομάτας.
Σάλτσα
Στο μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα χτυπάμε καλά να γίνουν μια δροσερή ,μυρωδάτη σάλτσα .
TIPS
- Αυτό το φαγητό και γενικά τα άψητα παρασκευάσματα ,καλό είναι να καταναλώνονται γρήγορα ,για να μην οξειδώνονται και καταστρέφονται οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους.
- Αντί για πληγούρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύτρα φακής ή ρεβυθιών.
- Σερβίρεται με πράσινη σαλάτα και είναι ένα πλήρες και πολύ θρεπτικό γεύμα.
- Επειδή το φαγητό αυτό είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες πρέπει να φροντίζουμε να πίνουμε μπόλικο νερό και να μην τρώμε πολύ μεγάλες μερίδες γιατί δημιουργείται έντονο το αίσθημα του κορεσμού.
Α.Χ.