- 24 μεγάλα μαρουλόφυλλα
- 1 1/2 φλιτζάνι πλιγούρι
- 1/2 φλιτζάνι πίτουρο βρώμης
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό και άνηθο
- 4-5 κλαδάκια δυόσμο
- 1 μεγάλη ζουμερή τομάτα
- ξύσμα λεμονιού
- αλατοπίπερο
- 1 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
- χυμό 2 λεμονιών
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
Παρασκευή
- Βάζουμε το πλιγούρι από την προηγούμενη μέρα να μουσκέψει μέσα σε χλιαρό νερό.
- Σ’ ένα μπoλ ρίχνουμε το νερό , 1 κουτ. του γλυκού αλάτι και τη ζάχαρη. Βάζουμε τα μαρουλόφυλλα και τ’ αφήνουμε για 1 ώρα περίπου να μαραθούν , ώστε να μη σπάνε καθώς θα τα τυλίγουμε.Αφαιρούμε το πολύ σκληρό μέρος των φύλλων ή το χτυπάμε ελαφρά για να σπάσουν οι ίνες.
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι , τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με το πληγούρι αφού το σουρώσουμε και τη βρώμη.Τρίβουμε μέσα στο μείγμα την τομάτα και…
- προσθέτουμε αλατοπίπερο, ξύσμα και ελαιόλαδο. Αφήνουμε το μείγμα για 1 τέταρτο να μαριναριστεί και να απορροφηθούν τα υγρά.
- Δοκιμάζουμε κοιτάζοντας να μας ευχαριστεί στη γεύση και ελέγχουμε ώστε να μην είναι το μείγμα ούτε πολύ στεγνό, αλλά ούτε πολύ υδαρές.
- Γεμίζουμε και τυλίγουμε ένα-ένα τα μαρουλόφυλλα και τα αραδιάζουμε σε μια πιατέλα .
- Χτυπάμε καλά λάδι με λεμόνι να δέσουν, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο άνηθο και το περιχύνουμε από πάνω.
TIPS
- Αν έχουμε πρόσβαση σε κάποια κληματαριά, μπορούμε να μαζέψουμε πολύ τρυφερά κληματόφυλλα και αφού κάνουμε την ίδια διαδικασία με τα μαρουλόφυλλα να τα μαράνουμε και να τα γεμίσουμε. Χρειάζεται πολύ προσοχή ώστε το φυτό να μην έχει ψεκαστεί πρόσφατα με φυτοφάρμακα.
- Μπορούμε ακόμα να κόψουμε κορφές από τις κληματαριές να τις ψιλοκόψουμε και να τις προσθέσουμε στη γέμιση. Δίνουν ωραία,δροσερή, υπόξινη γεύση.
- Αυτό το φαγητό ταιριάζει γευστικά και διατροφικά με τοφού γιατί συμπληρώνει τα αμινοξέα των δημητριακών και έχουμε πλήρη φυτική πρωτεΐνη. Ενισχύουμε τη γεύση του τοφού λιώνοντάς το και προσθέτοντας ψιλοκομμένο δυόσμο ή ρίγανη ή πάπρικα ή χρωματιστά πιπέρια ή λιαστή τομάτα ή ό,τι μας αρέσει.
Α.Χ.