Υλικά για 3 μερίδες
- 3 μεγάλα κολοκύθια ή 6 στρογγυλά μέτρια
- 1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1/2 μικρό μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2-3 κλαδάκια ψιλοκομμένο δυόσμο
- 1/2 μικρό μάτσο ψιλοκομμένο άνηθο
- αλατοπίπερο
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 200 gr περίπου κινόα
- 5 μέτρια καρότα
- ζωμό λαχανικών ή νερό
- χυμό και ξύσμα λεμονιού
Παρασκευή
- Κόβουμε τα κολοκυθάκια στη μέση (αν είναι μακρυά) και τα αδειάζουμε από το εσωτερικό τους , προετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Τρίβουμε 2 καρότα στη χονδρή πλευρά του τρίφτη,τα ακατεύουμε καλά με τα υλικά της γέμισης και τη μισή ποσότητα ελαιολάδου.
- Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια μέχρι 1/2 cm κάτω από το χείλος τους και τα σκεπάζουμε με ροδέλες από καρότο ή κολοκύθι.
- Αραδιάζουμε τα κολοκύθια σε χαμηλή κατσαρόλα με το άνοιγμα προς τα επάνω και τοποθετούμε ανάμεσα τα υπόλοιπα καρότα κομμένα σε στενότερες λωρίδες.
- Ακουμπάμε επάνω στα κολοκυθάκια 1 πιάτο (εγώ βάζω και μια πέτρα που έφερα από τα μαύρα βόλια της Χίου για παραπάνω βάρος), προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ζωμό ή νερό μέχρι να καλυφθούν και τα αφήνουμε να βράσουν για 20′-30′.
- Αφαιρούμε προσεκτικά το πιάτο και μεταφέρουμε τα γεμιστά κολοκυθάκια σε πιατέλα.
- Πολτοποιούμε τα καρότα με το ζωμό και αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή συνεχίζουμε για λίγο το βρασμό.
- Προσθέτουμε όσο χυμό λεμονιού επιθυμούμε, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και περιλούζουμε τα κολοκυθάκια.
- Ιδανικά, ξύνουμε κατά το σερβίρισμα ξύσμα από φρέσκο λάιμ ή ακέρωτο λεμόνι.
ΤIP
Το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια το αποθηκεύουμε για 1-2 μέρες στο ψυγείο για να παρασκευάσουμε κολοκυθοκεφτές ή πλαστό.
Α.Χ.