Η φύση στην Ελλάδα είναι τόσο πλούσια που κάθε εποχή μας προσφέρει του κόσμου τα καλούδια. Την Άνοιξη, κάτω από τα πεύκα και τις άγριες ελιές, κοντά στα σχίνα και τα πουρνάρια, σε περιοχές υγρές αλλά και πιο ξερικές, φουντώνουν οι άγριες σπαραγγιές. Ξεπετιώνται τα τρυφερά βλαστάρια, κομψά, ευλύγιστα, τρυφερά και πεντανόστιμα. Όποιος καταφέρει και μαζέψει 2 χούφτες-όχι παραπάνω-φτιάχνει έναν από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες. Προσοχή στα φίδια, ξυπνάνε κι αυτά με την Άνοιξη.
Υλικά
- 2 χούφτες σπαράγγια
- ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουταλιά μουστάρδα (ντιζόν αν υπάρχει)
- χυμό και ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
- αλατοπίπερο
Παρασκευή
- Ξεπλένουμε τα σπαράγγια προσέχοντας μήπως έχει φωλιάσει κανένα μυρμήγκι.
- Ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τα σπαράγγια με το ψιλοκομμένο σκόρδο, τα γυρνάμε μερικές φορές μέχρι να μαραθούν ελαφρά και προσθέτουμε αλατοπίπερο και 1/4 φλυτζανιού νερό. Αφήνουμε να βράσουν για 2′-3′.
- Κατεβάζουμε από την εστία, παίρνουμε το ζουμί που έχει μείνει, προσθέτουμε τη μουστάρδα, το χυμό και περνάμε από το μούλτι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε τη σάλτσα στο σκεύος με τα σπαράγγια και τ’ αφήνουμε να βράσουν για 2′-3′ ακόμα.
- Κατεβάζουμε και σερβίρουμε με ξύσμα λεμονιού.
TIPS
- Αν αφήσουμε τα σπαράγγια για 1-2 μέρες στο ψυγείο πρέπει να ξαναδούμε τις άκρες γιατί είναι πιθανόν να έχουν σκληρύνει.
- Αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή, μπορούμε να την πυκνώσουμε, αφαιρώντας την από το σκεύος, με βρασμό ή να προσθέσουμε 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος ή φυτική.
Α.Χ.