Υλικά για 10 ντοματοκεφτέδες

  • 2 μεγάλες τομάτες ή αντίστοιχη ποσότητα από μικρά πομοντόρο
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 3 κουταλιές ψιλοκομμένος δυόσμος
  • 5 κουταλιές αλεύρι
  • 1/2 κουταλιά σόδα
  • αλατοπίπερο
  • ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Παρασκευή

  1. Ξεφλουδίζουμε τις τομάτες, τις κόβουμε στη μέση, τις ζουλάμε να φύγει ο χυμός (δεν τον πετάμε, τον κρατάμε για σάλτσα) και τις περνάμε από τη χονδρή πλευρά του τρίφτη.
  2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά αλλά ελαφρά για να μη βγάλουν περισσότερους χυμούς οι τομάτες.
  3. Με μεγάλο κουτάλι παίρνουμε ανάλογη ποσότητα και ρίχνουμε σε καυτό λάδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε τους ντοματοκεφτάδες να ψηθούν καλά από τη μια πλευρά και γυρίζουμε προσεκτικά από την άλλη. Προσπαθούμε να μην τους σπάσουμε για να μην τραβήξουν περισσότερο λάδι. Τους ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με δροσερό ντιπ γιαουρτιού.

TIPS

  • Οι ντοματοκεφτέδες είναι παραδοσιακό φαγητό της Σαντορίνης. Οι άνυδρες τομάτες της Σαντορίνης φημίζονται για τη νοστιμιά τους και όχι άδικα! Για να πλησιάσουμε την απόδοση από τα συγκεκριμένα τοματάκια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τομάτες της ποικιλίας πομοντόρο (τα  μακρόστενα τοματάκια που θα τα δείτε να τα λένε κομιντόρια, πομιντόρια, και διάφορες άλλες ονομασίες). Διαλέγουμε μικρά και σφιχτά, τα μεγάλα που έχουμε αρχίσει να βρίσκουμε στις αγορές έχουν δεχτεί μπόλικο φυτοφάρμακο. Καλό είναι να τα αποφεύγουμε και να αρχίσουμε να γκρινιάζουμε στους παραγωγούς.
  • Για να αποφλοιώσουμε εύκολα τις τομάτες, τις βουτάμε για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό και τραβάμε τις φλούδες.

Α.Χ.