Υλικά για 3 μερίδες

  • 250 gr μαυρομάτικα
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 μικρό πράσσο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 ματσάκι μυρώνια
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 2 μέτρια καρότα
  • 1/3 κόκκινης πιπεριάς
  • ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • χυμό και ξύσμα λεμονιού
  • 1 κρασοπότηρο άσπρο ξηρό κρασί

Παρασκευή

  1. Βράζουμε για 5′ τα μαυρομάτικα και τα σουρώνουμε. Προσθέτουμε νερό και τα βράζουμε μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα.
  2. Κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμύδια, το πράσσο, τα καρότα, σε κύβους την πιπεριά, ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και σωτάρουμε στο ελαιόλαδο.
  3. Προσθέτουμε τα μαυρομάτικα, σωτάρουμε ελαφρά, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Συμπληρώνουμε με νερό από τα φασόλια ή ζωμό λαχανικών 2 δάχτυλα πάνω από την επιφάνεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1 τέταρτο περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά όσο πρέπει.
  4. Προς το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, τα μυρώνια και τον άνηθο (αν τα μυρώνια δεν είναι αρκετά λεπτά φροντίζουμε να τα ρίξουμε νωρίτερα), μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμισθούν τα πολλά υγρά, προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Α.Χ.