Home συνταγές 2.Συνταγές για χορτοφάγους (vegans) 1.Ντιπ / ορεκτικά [vegan] Αλμυρά Μάφινς. Και χορτοφαγικά και χωρίς γλουτένη!

Τα άλευρα χωρίς γλουτένη που κυκλοφορούν στα σούπερ-μάρκετ διαθέτουν μπόλικα βελτιωτικά, στα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία από αλεύρια g.f. με τα οποία μπορούμε να παρασκευάσουμε ότι θέλουμε, ελέγχοντας τις διογκωτικές ύλες που θα χρησιμοποιήσουμε.

Σ’ αυτήν τη συνταγή δεν χρησιμοποιώ μαγιά ή μπέηκιν πάουντερ αλλά μόνο λίγη σόδα διαλυμένη σε χυμό πορτοκαλιού.

Υλικά για 8 -10 μάφινς

για τη ζύμη

  • 250 gr περίπου αλεύρι ρυζιού
  • 100 gr περίπου αλεύρι φαγόπυρου
  • 1 κουταλάκι μέλι
  • χυμό από 1/2 πορτοκάλι
  • 1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρική
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 4-5 κουταλιές  ελαιόλαδο
  • χλιαρό νερό όσο σηκώσει

για τη γέμιση

  • 2 μικρά κολοκύθια χονδροτριμμένα
  • 2 μικρά καρότα χονδροτριμμένα
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/4 κόκκινης πιπεριάς
  • 4 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
  • 4 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο
  • αλατοπίπερο
  • 6 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1/2 φλυτζάνι χονδροαλεσμένα αμύγδαλα

Παρασκευή 

  1. Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο τα λαχανικά, προσθέτουμε στο τέλος τα μπαχαρικά ,τα μυρωδικά, τα αμύγδαλα και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  2. Ανακατεύουμε τα 2 αλεύρια με το αλάτι, διαλύουμε το μέλι σε λίγο χλιαρό νερό. τη σόδα στο χυμό,προσθέτουμε τα μείγματα στα αλεύρια μαζί με το λάδι και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να πάρουμε μια μαλακή ζύμη.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8-9 ίσα κομμάτια, ανοίγουμε το κάθε κομμάτι στη χούφτα μας σε μικρό χονδρό φύλλο και το γεμίζουμε με 1 1/2 κουταλιά γέμιση.
  4. Κλείνουμε προσεκτικά το φύλλο φτιάχνοντας μια μικρή μπάλα και την ακουμπάμε σε λαδωμένη φόρμα για μάφινς με το κλείσιμο προς τα κάτω.
  5. Όταν ετοιμάσουμε όλα τα μάφινς, λαδώνουμε την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με σουσάμι, πατώντας ελαφρά με το χέρι ώστε να βυθιστεί στη ζύμη και να κρατηθεί όσο γίνεται περισσότερο.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30′ περίπου.

ΤIP

Για να μπορέσουμε να ζυμώσουμε τη ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια φροντίζουμε να τα λαδώνουμε ώστε να μην προσθέσουμε πολύ αλεύρι και γίνει σκληρή.

Μπορούμε να διαλέξουμε ότι λαχανικά μας αρέσουν για τη γέμιση συνδυάζοντάς τα με ανάλογα μυρωδικά και μπαχαρικά.

Α.Χ.

 

 

Tags: