Υλικά
- 1/2 κιλό σταμναγκάθι
- 1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένη μαραθόριζα
- 100-150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 1 αυγό
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο ή λιωμένο
- 10 -15 ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου
- 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μάραθο
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- 1/2 κ.γ. ρίγανη
- 1/3 κ.γ. κύμινο
- 3 έως 5 (ανάλογα με το μέγεθος) παξιμάδια Κυθήρων τριμμένα
- 3 κ.σ. αλεύρι
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι – πιπέρι
Σάλτσα
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/3 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γ. μέλι
- αλάτι – πιπέρι
Προετοιμασία
- Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα σταμναγκάθια.
- Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και τα ψιλοκόβουμε.
- Με το μισό ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι, την μαραθόριζα και το σκόρδο μέχρι να χρυσίσουν.
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία λεκανίτσα και τα ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα για μισή με μία ώρα στο ψυγείο.
- Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί.
- Ψήνουμε στους 180 για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
Προετοιμασία σάλτσας
- Καίμε τις πιπεριές πάνω στο γκαζάκι του καφέ μέχρι να μαυρίσουν και να μαλακώσουν.
- Καθαρίζουμε τις πιπεριές από την καμένη φλούδα (αν μείνουν λίγα κομματάκια δεν πειράζει).
- Αφήνουμε τις πιπεριές να κρυώσουν, κόβουμε τα κοτσάνια, βγάζουμε τα σπόρια και βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ.
- χτυπάμε μέχρι να λιώσουν καλά οι πιπεριές.
Tips
- Το σταμναγκάθι πικρίζει λίγο, γιαυτό έκανα μία λίγο γλυκιά σάλτσα, αν δεν σας αρέσει η γεύση από το σταμναγκάθι μπορείτε να βάλετε ότι άλλα χόρτα θέλετε.
- Τα μπιφτέκια γίνονται πολύ ωραία αν προσθέσετε και λίγο μανούρι, σε αυτή την περίπτωση μην βάλετε μέλι στη σάλτσα.