Home συνταγές 1. συνταγές για γαλακτοχορτοφάγους (vegetarians) 3. Κυρίως Πιάτα [vegetarian] Μπιφτέκια από Σταμναγκάθι με Γλυκόξινη Σάλτσα Πιπεριάς Φλωρίνης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά

  • 1/2 κιλό σταμναγκάθι
  • 1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένη μαραθόριζα
  • 100-150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 1 αυγό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο ή λιωμένο
  • 10 -15 ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μάραθο
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • 1/3 κ.γ. κύμινο
  • 3 έως 5 (ανάλογα με το μέγεθος) παξιμάδια Κυθήρων τριμμένα
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι

Σάλτσα

  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/3 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. μέλι
  • αλάτι – πιπέρι

Προετοιμασία

  1. Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα σταμναγκάθια.
  2. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και τα ψιλοκόβουμε.
  3. Με το μισό ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι, την μαραθόριζα και το σκόρδο μέχρι να χρυσίσουν.
  4. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία λεκανίτσα και τα ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα για μισή με μία ώρα στο ψυγείο.
  5. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί.
  6. Ψήνουμε στους 180 για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.

Προετοιμασία σάλτσας

  1. Καίμε τις πιπεριές πάνω στο γκαζάκι του καφέ μέχρι να μαυρίσουν και να μαλακώσουν.
  2. Καθαρίζουμε τις πιπεριές από την καμένη φλούδα (αν μείνουν λίγα κομματάκια δεν πειράζει).
  3. Αφήνουμε τις πιπεριές να κρυώσουν, κόβουμε τα κοτσάνια, βγάζουμε τα σπόρια και βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ.
  4.  χτυπάμε μέχρι να λιώσουν καλά οι πιπεριές.

Tips

  1. Το σταμναγκάθι πικρίζει λίγο, γιαυτό έκανα μία λίγο γλυκιά σάλτσα, αν δεν σας αρέσει η γεύση από το σταμναγκάθι μπορείτε να βάλετε ότι άλλα χόρτα θέλετε.
  2. Τα μπιφτέκια γίνονται πολύ ωραία αν προσθέσετε και λίγο μανούρι, σε αυτή την περίπτωση μην βάλετε μέλι στη σάλτσα.