Υλικά για ταψί 25 cm περίπου

  • 400 gr άσπρα μανιτάρια (ή ότι ποικιλία προτιμάμε)
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 αυγό
  • 100 gr παρμεζάνα
  • 100 gr κασσέρι
  • 1/3 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο

για τη ζύμη

  • 300 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές ξύδι ή ρακί
  • 1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • χλιαρό νερό περίπου 1 φλυτζάνι
Παρασκευή 
  1. Ζυμώνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
  2. Σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να στεγνώσει, προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και σωτάρουμε γρήγορα σε δυνατή φωτιά.
  3. Κατεβάζουμε το σκεύος από την εστία, προσθέτουμε τα τυριά κομμένα σε μικρούς κύβους, το μαϊντανό, το αυγό και αλατοπίπερο. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ενώ ωστόσο ανοίγουμε 5 στρογγυλά λεπτά φύλλα με διάμετρο 35 cm περίπου.
  4. Λαδώνουμε τη φόρμα, απλώνουμε το πρώτο φύλλο λαδώνουμε ελαφρά, αφήνοντας το περίσσευμα του φύλλου να πέφτει έξω από τη φόρμα. Επαναλαμβάνουμε για 2 φύλλα ακόμα.
  5. Στρώνουμε το μείγμα της γέμισης, απλώνουμε τα 2 φύλλα λαδώνοντας ελαφρά ανάμεσα, λαδώνουμε και “σουρώνουμε” τα φύλλα που αφήσαμε να περισσεύουν σχηματίζοντας κορδόνι γύρω από την μανιταρόπιτα.
  6. Χαράζουμε ελαφρά τα φύλλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 50′ περίπου.

 

TIPS

  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο χωριάτικο φύλλο.
  • Το τελευταίο φύλλο φροντίζουμε να μην το στρώσουμε ίσια, ώστε να δημιουργηθούν πτυχές που θα κάνουν ακόμα πιο τραγανή τη μανιταρόπιτα.

Α.Χ.