Υλικά για ταψί 25 cm περίπου
- 400 gr άσπρα μανιτάρια (ή ότι ποικιλία προτιμάμε)
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- 1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 αυγό
- 100 gr παρμεζάνα
- 100 gr κασσέρι
- 1/3 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
για τη ζύμη
- 300 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουταλιές ξύδι ή ρακί
- 1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
- χλιαρό νερό περίπου 1 φλυτζάνι
Παρασκευή
- Ζυμώνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
- Σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να στεγνώσει, προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και σωτάρουμε γρήγορα σε δυνατή φωτιά.
- Κατεβάζουμε το σκεύος από την εστία, προσθέτουμε τα τυριά κομμένα σε μικρούς κύβους, το μαϊντανό, το αυγό και αλατοπίπερο. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ενώ ωστόσο ανοίγουμε 5 στρογγυλά λεπτά φύλλα με διάμετρο 35 cm περίπου.
- Λαδώνουμε τη φόρμα, απλώνουμε το πρώτο φύλλο λαδώνουμε ελαφρά, αφήνοντας το περίσσευμα του φύλλου να πέφτει έξω από τη φόρμα. Επαναλαμβάνουμε για 2 φύλλα ακόμα.
- Στρώνουμε το μείγμα της γέμισης, απλώνουμε τα 2 φύλλα λαδώνοντας ελαφρά ανάμεσα, λαδώνουμε και “σουρώνουμε” τα φύλλα που αφήσαμε να περισσεύουν σχηματίζοντας κορδόνι γύρω από την μανιταρόπιτα.
- Χαράζουμε ελαφρά τα φύλλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 50′ περίπου.
TIPS
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο χωριάτικο φύλλο.
- Το τελευταίο φύλλο φροντίζουμε να μην το στρώσουμε ίσια, ώστε να δημιουργηθούν πτυχές που θα κάνουν ακόμα πιο τραγανή τη μανιταρόπιτα.
Α.Χ.