Το σίγουρο είναι πως δεν είναι “προνόμιο” μόνο των Αιγυπτίων. Τα τυλιχτά με Αραβική πίτα, φαλάφελ και λαχανικά θα τα βρούμε σε πολλά μέρη της Γης. Οι Αιγύπτιες μαγείρισσες όμως που συνάντησα στην 6η γιορτή του Κυριακάτικου σχολείου στο Άλσος του Κολωνού, πρότειναν έναν πεντανόστιμο παραδοσιακό συνδυασμό με ταχινοσαλάτα.
Υλικά
- Αραβικές πίτες
- τομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
- ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- ψιλοκομμένο μαϊντανό
- αγγούρι κομμένο σε μακρόστενα κομμάτια
- μπιφτέκια φαλάφελ
- ταχινοσαλάτα
Απλώνουμε κατά μήκος κάθε Αραβικής πίτας, με τον ίδιο τρόπο που γεμίζουμε τα Ελληνικά τυλιχτά σουβλάκια, τομάτες, κρεμμύδι, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, το φαλάφελ κομμένο σε 2-3 κομμάτια, και λίγη ταχινοσαλάτα.
Διπλώνουμε προς τα μέσα το κάτω μέρος της πίτας και τυλίγουμε .
Καλύπτουμε με χαρτί και … τα υπόλοιπα τα ξέρετε.
Για να φτιάξουμε την ταχινοσαλάτα χρειαζόμαστε:
- 1/4 ταχίνι
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1-2 κουταλιές ξύδι ή χυμό λεμονιού (μου πρότειναν ξύδι)
- 1/2 – 1 κουταλάκι κύμινο(ανάλογα με τη διάθεση)
- αλάτι και άσπρο πιπέρι
- 1/2 – 3/4 ποτηριού νερό
Παρασκευή
- Συνθλίβουμε με το ειδικό εργαλείο ή τρίβουμε στην λεπτή πλευρά του τρίφτη τα σκόρδα και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Ελέγχουμε και διορθώνουμε αν χρειάζεται την οξύτητα και το αλάτι.
- Το πόσο νερό βάζουμε εξαρτάται από τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε στην ταχινοσαλάτα.
- Αν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε σαν ντιπ για κεφτέδες ή μπιφτέκια, βάζουμε λιγότερο νερό, ενώ αν τη θέλουμε για σάλτσα, όπως στη συγκεκριμένη χρήση, την κάνουμε πιο αραιή.
Α.Χ.