Home συνταγές 2.Συνταγές για χορτοφάγους (vegans) 3. Κυρίως Πιάτα [vegan] Φαλάφελ. Παραδοσιακή συνταγή από την Αίγυπτο. Διεθνής κουζίνα.

 

Άλλη μια αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή που βρήκα στον πάγκο των Αιγύπτιων μαγείρων στη γιορτή του Κυριακάτικου σχολείου, στο Άλσος του Κολωνού.

Υλικά 

  • 1/2 κιλό ξερά κουκιά ξεφλουδισμένα
  • 2 πράσσα ψιλοκομμένα
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο κόλλιανδρο ψιλοκομμένο
  • αλατοπίπερο και κύμινο κατά βούληση
  • 1 αυγό προαιρετικά
  • 1/3 κουταλάκι σόδα
  • λάδι για το τηγάνισμα

Παρασκευή

  1. Αφήνουμε τα ξεφλουδισμένα κουκιά από βραδύς για να μουλιάσουν. Τα συγκεκριμένα  τα βρίσκουμε σε μαγαζιά με Ανατολίτικα προϊόντα.
  2. Βράζουμε τα κουκιά μέχρι να μαλακώσουν και στο τέλος προσθέτουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια. Φροντίζουμε να έχει μείνει ελάχιστο νερό. Σουρώνουμε και πολτοποιούμε το μείγμα.
  3. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε τα μπαχαρικά με το αυγό και τη σόδα και τα βάζουμε στο μείγμα. Ζυμώνουμε καλά να μοιραστούν τα υλικά. Αν δε χρησιμοποιήσουμε αυγό μπορούμε να βάλουμε στο μείγμα των μπαχαρικών λίγο χυμό λεμόνι.
  4. Πλάθουμε μέτρια μπιφτέκια και τα τηγανίζουμε για 10′ περίπου ή τα ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1/2 ώρα περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
  5. Συνοδεύουμε με ταχινοσαλάτα ή φτιάχνουμε σουβλάκια με Αραβική πίτα.
Ένας ακόμα τρόπος είναι να κάνουμε το μείγμα ρολλό και να το κόψουμε σε φέτες πάχους 3 cm περίπου. Έτσι παίρνουμε μικρότερα και ισομεγέθη κεφτεδάκια.

Α.Χ.