Υλικά για 12-14 ταρτάκια
- 200 gr καβουρδισμένα και κονιορτοποιημένα αμύγδαλα
- 200 gr κρύο βούτυρο ή μαργαρίνη
- 170 gr αλεύρι
- 2 κρόκους αυγών
- 2-3 κουταλιές ζάχαρη
- αν χρειαστεί ελάχιστο νερό
για τη γέμιση
- 200 gr κουβερτούρα
- 80 gr γάλα
- 100 gr κρ. γάλακτος
- 1 αυγό
- 1 κουταλιά μαύρο ρούμι ή κονιάκ ή εκχύλισμα βανίλιας ή ξύσμα πορτοκάλι
Παρασκευή
- Βάζουμε για 10′ περίπου τα αμύγδαλα σε μέτριο φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα περνάμε από το μίξερ μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Τρίβουμε το αλεύρι, τα αμύγδαλα και το βούτυρο με τα δάχτυλα μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους και αν χρειαστεί λίγο νερό ή αλεύρι, για να πάρουμε μια στερεή ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη τη ζύμη και την αφήνουμε για 30′ στο ψυγείο.
- Καλύπτουμε τις φόρμες ή μια μεγάλη ταρτιέρα με τη ζύμη και ψήνουμε για 15′-30′ (ανάλογα με τις φόρμες που έχουμε χρησιμοποιήσει) στους 170 βαθμούς. Βγάζουμε τις βάσεις και αφήνουμε να κρυώσουν.
γέμιση
- Βράζουμε το γάλα με την κρέμα, ρίχνουμε το ζεστό μείγμα πάνω στη σπασμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα ελαφρά με το μυρωδικό της επιλογής μας και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Γεμίζουμε τις βάσεις.
- Μεταφέρουμε τις τάρτες σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο, αφήνουμε για 2′-3′ και κλείνουμε τη θερμοκρασία αφήνοντας μέσα τις τάρτες για 30′. Όταν το μείγμα δέσει βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Α.Χ.