Από τα τέλη Σεπτέμβρη μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη θα βρούμε στους πάγκους της λαϊκής τα τελευταία υπαίθρια μελιτζανάκια. Είναι τα πιο μικρά μια και είναι τα τελευταία που βγάζει το φυτό. Μ’ αυτά φτιάχνουμε γλυκό κουταλιού αλλά και πικάντικο, σκορδάτο τουρσί.

Υλικά

  • 20 μελιτζανάκια
  • 2 καρότα
  • 1 μάτσο σέλινο με μακρυά κλαδιά
  • 7-8 σκελίδες σκόρδο
  • 5-6 τσίλι ή καυτερή πιπεριά
  • 2 κουταλιές μέλι
  • ξύδι-χονδρό θαλασσινό αλάτι-ελαιόλαδο
  • άσπαστα χρωματιστά πιπέρια

Παρασκευή

Πλένουμε και καθαρίζουμε από τα κοτσάνια τις μελιτζάνες. Τις βουτάμε σε νερό που βράζει μαζί με αλάτι, τις αφήνουμε για 7′-10′ μέχρι να μαλακώσουν και τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στεγνώσουν.

Αφαιρούμε τα περισσότερα φύλλα από το σέλινο και κρατάμε 20 μακρυά κλαδιά για να τυλίξουμε τα τουρσί. Ζεματάμε τα κλαδιά για να μαλακώσουν. Τα υπόλοιπα κλαδιά τα βάζουμε στο μούλτι μαζί με τα ξεφλουδισμένα καρότα και τα σκόρδα. Γυρνάμε 5-6 φορές το διακόπτη ώστε τα λαχανικά να μη λιώσουν αλλά να ψιλοκοπούν.

Κόβουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες από την κοίλη πλευρά τους και τις γεμίζουμε με το μείγμα.

Δένουμε με τα κορδονάκια του σέλινου τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε πλάι-πλάι σε γυάλινο βάζο. Αν τα κλαδιά δεν μας φτάσουν, φροντίζουμε να τις ακουμπήσουμε με την κομμένη πλευρά προς τα επάνω.

Προσθέτουμε στα βάζα σπασμένες, καυτερές πιπεριές και αν θέλουμε κόκκους χρωματιστών πιπεριών.

Γεμίζουμε με ξύδι τις γυάλες και προσθέτουμε 1-2 κουταλιές χονδρό αλάτι και το μέλι. Τις αφήνουμε για 1-2 ημέρες και τέλος αδειάζουμε τα 3/4 του ξυδιού και συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο.

Α.Χ.