Για τους εραστές του φινόκιο μια και η υπογεύση του μένει στο στόμα για ώρες.
Υλικά για ταρτιέρα 28 cm
για τη βάση
- 300 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουλάκι μπέηκιν πάουτερ
- 70 gr μαργαρίνη
- 70 gr καλαμποκέλαιο
- 1 αυγό
- αλατοπίπερο
- 2-3 κουταλιές ξύδι
- αν χρειαστεί 3-4 κουταλιές νερό
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί ελαφρά και αφού τυλίξουμε τη ζύμη με μεμβράνη την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
για τη γέμιση
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 καρότα τριμμένα
- προαιρετικά 1 κολοκύθι τριμμένο
- 2 μαραθόριζες ή 400 gr περίπου κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1 μικρή χούφτα καλαμπόκι
- 1/2 κόκκινη πιπεριά σε μικρούς κύβους
- 2 σπόρους κάρδαμου σπασμένους
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 3 -4 κουταλιές βασιλικό
- 5 κουταλιές ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
- 1 φλυτζάνι τριμμένα τυριά
- 200 gr γάλα
- 2 αυγά
- αλάτι και μπόλικο πιπέρι
Παρασκευή
- Απλώνουμε τα 2/3 της ζύμης στην ταρτιέρα και με το υπόλοιπο 1/3 κάνουμε κορδόνια για να καλύψουμε τα πλαϊνά της φόρμας. Ψήνουμε για 1/4 της ώρας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς , για να θωρακίσουμε τη ζύμη και να μη μαλακώσει με τα υγρά της γέμισης.
- Βγάζουμε τη βάση από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Σωτάρουμε ελαφρά όλα τα λαχανικά σε τηγάνι κι αν είναι σκληρό το φινόκιο προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να μαλακώσει.
- Κατεβάζουμε το τηγάνι και αφού αφήσουμε για λίγο να πέσει η θερμοκρασία προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Γεμίζουμε την κρύα βάση με τη γέμιση και ψήνουμε για 40′ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
Α.Χ.