Για τους εραστές του φινόκιο μια και η υπογεύση του μένει στο στόμα για ώρες.

Υλικά για ταρτιέρα 28 cm

για τη βάση

  • 300 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουλάκι μπέηκιν πάουτερ
  • 70 gr μαργαρίνη
  • 70 gr καλαμποκέλαιο
  • 1 αυγό
  • αλατοπίπερο
  • 2-3 κουταλιές ξύδι
  •  αν χρειαστεί 3-4 κουταλιές νερό

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί ελαφρά και αφού τυλίξουμε τη ζύμη με μεμβράνη την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

για τη γέμιση

  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα τριμμένα
  • προαιρετικά 1 κολοκύθι τριμμένο
  • 2 μαραθόριζες ή 400 gr περίπου κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 μικρή χούφτα καλαμπόκι
  •  1/2 κόκκινη πιπεριά σε μικρούς κύβους
  • 2 σπόρους κάρδαμου σπασμένους
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 3 -4 κουταλιές βασιλικό
  • 5 κουταλιές ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
  • 1 φλυτζάνι τριμμένα τυριά
  • 200 gr γάλα
  • 2 αυγά
  • αλάτι και μπόλικο πιπέρι

Παρασκευή 

  1. Απλώνουμε τα 2/3 της ζύμης στην ταρτιέρα και με το υπόλοιπο 1/3 κάνουμε κορδόνια για να καλύψουμε τα πλαϊνά της φόρμας. Ψήνουμε για 1/4 της ώρας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς , για να θωρακίσουμε τη ζύμη και να μη μαλακώσει με τα υγρά της γέμισης.
  2. Βγάζουμε τη βάση από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Σωτάρουμε ελαφρά όλα τα λαχανικά σε τηγάνι κι αν είναι σκληρό το φινόκιο προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να μαλακώσει.
  4. Κατεβάζουμε το τηγάνι και αφού αφήσουμε για λίγο να πέσει η θερμοκρασία προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Γεμίζουμε την κρύα βάση με τη γέμιση και ψήνουμε για 40′ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Α.Χ.

 

 

Αναρτήθηκε την 16 Sep στην κατηγορία 3. Κυρίως Πιάτα [vegetarian] / Uncategorized / Τάρτες Αλμυρές