Υλικά
για τη βάση
- 300 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του χωρίς γλουτένη
- 1 αυγό
- 150 gr φυτικό βούτυρο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 φλυτζάνι γάλα
για τη γέμιση
- 1 χούφτα σταφίδες μουσκεμένες σε χυμό πορτοκάλι
- 5-6 αποξηραμένα σύκα μουσκεμένα σε χυμό πορτοκάλι
- 5 μήλα
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο κακκουλέ
- 2 κουταλιές βούτυρο
- χυμό 1 πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι βανίλια
- 1 πορτοκάλι
Παρασκευή
- Ενώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης, μέχρι να πάρουμε ένα σφιχτό μείγμα το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
- Κόβουμε τα 4 μήλα και τα σύκα σε μικρέ καρέ και τα ανακατεύουμε ελαφρά με όλα τα υλικά .
- Τα περνάμε από την κατσαρόλα με το χυμό του πορτοκαλιού μέχρι να μαραθούν και να εξατμισθούν τα περισσότερα υγρά αλλά όχι όλα.
- Απλώνουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα 20 cm περίπου, καλύπτοντας και τα πλαϊνά και την ψήνουμε για 20′ στους 175 βαθμούς.
- Βγάζουμε τη βάση από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Προσθέτουμε τη γέμιση κρύα και στρώνουμε από πάνω το 5ο μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες και το μισό πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές φέτες.
- Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει λίγο το μήλο και το πορτοκάλι.
- Σερβίρουμε με spicy σιρόπι ή σιρόπι πορτοκαλιού.
- Για όσους θέλουν ζάχαρη σερβίρουμε με θρυμματισμένη καραμέλα.
Α.Χ.