Υλικά
- 200 gr μαργαρίνη
- 9 κουταλιές της σούπας πολύ καλό κακάο
- 1/2 φλυτζάνι γάλα ή νερό
- 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
- 1 σφηνάκι κονιάκ
Παρασκευή
- Λιώνουμε το κακάο στο κρύο γάλα ή νερό(σε ζεστό υγρό σβωλιάζει).Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κονιάκ και ανακατεύουμε όσο μπορούμε περισσότερο.
- Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο αλλά προσέχουμε να το αποσύρουμε πριν λιώσει εντελώς και λαδώσει.
- Προσθέτουμε το μείγμα με το κακάο και βάζουμε πάλι το σκεύος σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δε θέλουμε να ζεσταθεί πάρα πολύ η σοκολάτα και σε καμμία περίπτωση να βράσει. Εάν είναι πολύ πηχτή, παίρνοντας υπ’ όψιν μας ότι όταν κρυώσει πήζει ακόμα πιο πολύ, προσθέτουμε λίγο νερό ή γάλα ακόμα.
TIPS
- Ανάλογα με τη χρήση που τη θέλουμε, κανονίζουμε το πόσο πηχτή θα γίνει με το νερό ή το γάλα. Αν τη θέλουμε για να γεμίσουμε κρέπες, να γεμίσουμε ρολά με παντεσπάνι, να καλύψουμε κέικ ή τούρτες, την αφήνουμε στην παραπάνω αναλογία . Αν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε σαν σάλτσα σε παγωτά ή να γαρνίρουμε γλυκά, προσθέτουμε λίγο νερό ή γάλα ακόμα. Στην ίδια λογική αυξομειώνουμε την ποσότητα της ζάχαρης για να πάρουμε το αποτέλεσμα που μας χρειάζεται.
- Αν θέλουμε να διαφοροποιήσουμε ελαφρά τη γεύση προσθέτουμε επιλεκτικά: βανίλια, καφέ στιγμής ή εσπρέσσο, ξύσμα πορτοκαλιού, καλοτριμμένο φουντούκι, κανέλλα, τριμμένο μπισκότο, κ.λ.π.
Α.Χ.