Υλικά

  • 200 gr μαργαρίνη
  • 9 κουταλιές της σούπας πολύ καλό κακάο
  • 1/2 φλυτζάνι γάλα ή νερό
  • 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ

Παρασκευή

  1. Λιώνουμε το κακάο στο κρύο γάλα ή νερό(σε ζεστό υγρό σβωλιάζει).Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κονιάκ και ανακατεύουμε όσο μπορούμε περισσότερο.
  2. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο αλλά προσέχουμε να το αποσύρουμε πριν λιώσει εντελώς και λαδώσει.
  3. Προσθέτουμε το μείγμα με το κακάο και βάζουμε πάλι το σκεύος σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δε θέλουμε να ζεσταθεί πάρα πολύ η σοκολάτα και σε καμμία περίπτωση να βράσει. Εάν είναι πολύ πηχτή, παίρνοντας υπ’ όψιν μας ότι όταν κρυώσει  πήζει ακόμα πιο πολύ, προσθέτουμε λίγο νερό ή γάλα ακόμα.

TIPS

  • Ανάλογα με τη χρήση που τη θέλουμε, κανονίζουμε το πόσο πηχτή θα γίνει με το νερό ή το γάλα. Αν τη θέλουμε για να γεμίσουμε κρέπες, να γεμίσουμε ρολά με παντεσπάνι, να καλύψουμε κέικ ή τούρτες, την αφήνουμε στην παραπάνω αναλογία . Αν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε σαν σάλτσα σε παγωτά ή να γαρνίρουμε γλυκά, προσθέτουμε λίγο νερό ή γάλα ακόμα. Στην ίδια λογική αυξομειώνουμε την ποσότητα της ζάχαρης για να πάρουμε το αποτέλεσμα που μας χρειάζεται.
  • Αν θέλουμε να διαφοροποιήσουμε ελαφρά τη γεύση προσθέτουμε επιλεκτικά: βανίλια, καφέ στιγμής ή εσπρέσσο, ξύσμα πορτοκαλιού, καλοτριμμένο φουντούκι, κανέλλα, τριμμένο μπισκότο, κ.λ.π.

Α.Χ.