Home οικολογικά νέα Διατροφή / ευεξία Μελιτζάνες λιαστές για το Χειμώνα!

Οι μελιτζάνες είναι κατ’ εξοχήν Καλοκαιρινό λαχανικό, άσχετα αν τις βρίσκουμε όλο το χρόνο στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Το Καλοκαίρι είναι υπαίθριας καλλιέργειας (με ό,τι σημαίνει αυτό), είναι πιο νόστιμες και φυσικά πιο φθηνές. Στη Χίο και σε άλλα επαρχιακά μέρη, ακόμα αποξηραίνουν τις Καλοκαιρινές μελιτζάνες και τις αποθηκεύουν σε ευάερα σημεία για το Χειμώνα.

Παρασκευή

Αφού πλύνουμε καλά τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε φέτες 1 cm περίπου, τις αλατίζουμε με χονδρό αλάτι και τις απλώνουμε σε σχάρα ή σε ταψί όπου πρέπει να φροντίζουμε να τις γυρίζουμε συχνά και από τις 2 πλευρές.

Αφήνουμε τις ροδέλες στον ήλιο μέχρι να στεγνώσουν και να ξεραθούν εντελώς.

Παλιότερα τις έβαζαν μέσα σε βαμβακερά σακκούλια που τα κρέμαγαν σε χώρους χωρίς μυρωδιές, σκιερούς και ευάερους.

Εάν ξεραθούν πολύ καλά μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε σε γυάλινα βάζα σκεπασμένα με πανί ή γάζα, στο ντουλάπι, προσέχοντας πάντα να είναι μακρυά από μυρωδιές και υγρασία.

Όταν έρθει η ώρα να τις μαγειρέψουμε, αφήνουμε την ποσότητα που θέλουμε μέσα σε νερό για 1 βράδυ και τις διαχειριζόμαστε σαν να ήταν φρέσκες.

Α.Χ.

 

Αναρτήθηκε την 12 Sep στην κατηγορία Διατροφή / ευεξία