Home Uncategorized Λεμονάτα Ροδάκινα, οι μαστοί της Αφροδίτης.

Η ροδακινιά ήρθε από την Κίνα όπου είναι ακόμα αυτοφυής και αναφέρεται σαν χρυσό ή Περσικό μήλο σε κείμενα του Θεόφραστου και του Αθηναίου. Από εκεί έφθασε στην Ευρώπη και αργότερα στην Αμερική και στην Αυστραλία.

Είναι το δεύτερο σε παραγωγή καρποφόρο δένδρο, μετά τη μηλιά,  που καλλιεργείται στη γη.

Η Ελλάδα είναι 4η στην παραγωγή στην Ευρώπη και 8η στον κόσμο.

Πυρηνόκαρπο, φυλλοβόλο οπωροφόρο δέντρο που ανήκει στο γένος Προύμνη και στην οικογένεια των Ροδοειδών. Ζει για 30 χρόνια περίπου και αρχίζει την παραγωγή του από τον 3ο χρόνο. Ροδακινιές παίρνουμε από τους σπόρους αλλά και από εμβολιασμό της αμυγδαλιάς.

Περιέχει ικανές ποσότητες βιταμίνης C, πρωτεϊνών και σακχάρων.

Η ροδακινιά είναι σε όλους γνωστή για τη γεύση και τη μυρωδιά των καρπών της αλλά και για την ομορφιά της τον καιρό της ανθοφορίας.

Γνωστές ποικιλίες της ροδακινιάς είναι:

ΜΕΙΝ-ΚΡΕΣΤ (main crest): πρώιμο στρογγυλό ροδόχρωμο ροδάκινο, που  ωριμάζει στα μέσα Ιουνίου.

ΓΚΛΟΡΙΑ (Gloria): Ωριμάζει αρχές Αυγούστου. Με μεγάλους κιτρινικόκκινους καρπούς και γλυκειά, σφιχτή σάρκα. Πολύ παραγωγική και ανθεκτική ποικιλία.

ΡΕΝΤ-ΧΕΪΒΕΝ (Red Haven):
Ωριμάζει μέσα Ιουλίου. Από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες.  Προτιμάται για κονσερβοποίηση και κατάψυξη.

ΛΕΥΚΟΣΑΡΚΟ: Ωριμάζει τέλος Ιουλίου – αρχές Αυγούστου. Ποικιλία με καλή παραγωγή, μυρωδάτους, γλυκούς και εύγευστους καρπούς.

ΦΑΓΙΕΤ (Fayette):. Ωριμάζει μέσα με τέλος Αυγούστου. Με μεγάλους και εύγευστους καρπούς και λεία επιφάνεια.

ΡΟ-ΜΠΙ-ΤΟΥ: Από τις όψιμες ποικιλίες, ωριμάζει το Σεπτεμβρίου.

ΧΑΛ:  Ωριμάζει μέσα Αυγούστου και παράγει μεγάλους καρπούς.  και

ΛΕΜΟΝΑΤΟ: Ωριμάζει στα μέσα έως τέλη Αυγούστου. Ποικιλία που καλλιεργείται σε λίγα μέρη της Ελλάδας, κυρίως στα χωριά του Πηλίου και τη Λάρισα. Πήρε το όνομά της από το χρώμα αλλά και το σχήμα των καρπών που συχνά μοιάζουν με το στήθος νεαρής γυναίκας. Κίτρινοι καρποί, με έντονη μυρωδιά και μεγάλη αντοχή. Από τις ποικιλίες που τείνουν να εκλείψουν, γι’ αυτό καλό είναι να τη στηρίζουμε όπου τη βρούμε.

Α.Χ.