Είναι γνωστή στους περισσότερους η μυρωδιά του άνυδρου, νησιώτικου θυμαριού και πολλοί από εμάς την κουβαλάμε σαν οσφρητική ανάμνηση από τα Καλοκαιρινά ταξίδια μας .
Οι ίδιοι οι νησιώτες εκτιμούν ιδιαίτερα τη μυρωδιά του και εκτός από το ότι φροντίζουν να το μαζέψουν ανθισμένο, έχουν φτιάξει επίσης, του κόσμου τις συνταγές με την αρωγή του.
Υλικά
- 1/2 κιλό ρεβύθια
- 2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 3-4 τομάτες κομμένες σε κύβους
- 1 κουταλιά πελτέ τομάτας
- ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
- 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο θυμάρι
Παρασκευή
- Μουσκεύουμε από βραδύς τα ρεβύθια και τα βράζουμε αφαιρώντας τον αφρό τους Τα κατεβάζουμε και τα σουρώνουμε κρατώντας λίγο από το νερό τους, φροντίζοντας να μην έχουν λιώσει.
- Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια με το σκόρδο.
- Όταν εξατμισθούν τα υγρά των κρεμμυδιών, ρίχνουμε τον πελτέ και το λιώνουμε στο λάδι.
- Προσθέτουμε τις τομάτες, το αλατοπίπερο και βράζουμε για λίγο τη σάλτσα.
- Ανακατεύουμε σε ταψί τη σάλτσα, τα ρεβύθια, το θυμάρι και διορθώνουμε αν χρειάζεται το αλατοπίπερο.
- Προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο υγρό από τα ρεβύθια και ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30′ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα ρεβύθια και να μείνουν με τη σάλτσα.
Α.Χ.