Υλικά για 28 περίπου κομμάτια
για τη ζύμη
- 500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή αλεύρι της επιλογής μας και 2 κουταλάκια μπέηκιν πάουντερ
- 200 gr κρασί (1 ποτήρι)
- 200 gr ελαιόλαδο ή σπορέλαιο (1 ποτήρι)
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουταλιά ζάχαρη
για τη γέμιση
- 2-3 (ανάλογα με το μέγεθος) μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο
- 3-4 κουταλιές ζάχαρη
- 1/2 φλυτζάνι χονδροκομμένα αμύγδαλα και καρύδια
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Παρασκευή
γέμιση
Ξεκινάμε με τη γέμιση. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά απαλά και τ’ αφήνουμε μέχρι να κάνουμε τη ζύμη κουρού στο ψυγείο.
ζύμη
- Ανακατεύουμε με τα δάχτυλα όλα τα υλικά της ζύμης ελαφρά χωρίς να ζυμώνουμε με δύναμη.
- Η ζύμη κουρού είναι εξαιρετικά απαλή και μαλακιά, μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά την αφήνουμε χωρίς ζύμωμα και τη χρησιμοποιούμε αμέσως.
——-
- Χωρίζουμε για ευκολία τη ζύμη σε 28 περίπου μπαλάκια και παίρνοντας το καθένα απ’ αυτά στη χούφτα, τ’ ανοίγουμε απαλά σε στρογγυλό σχήμα (πάντα στη χούφτα μας). Βάζουμε 1 κουταλιά περίπου γέμιση και κλείνουμε απαλά με τα δάχτυλα φτιάχνοντας μισοφέγγαρα ή στρογγυλές μικρές πίτες. Αν μας δυσκολεύει, ακουμπάμε το πιτάκι στο ταψί και του δίνουμε το σχήμα του.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30′ περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα και να ψηθούν. Τ’ αφήνουμε για λίγο στο ταψί να γίνουν χλιαρά και κατόπιν τα βγάζουμε χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, είναι εύθραυστα και τραγανά.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα όσο είναι ακόμα χλιαρά.
Α.Χ.
Δείτε ακόμα:
Καλοκαιρινά”κουραμπιεδάκια” με γέμιση από σύκα και καρύδια. Vegan.