Υλικά
- 2 κιλά ώριμα ροδάκινα
- 1 1/2 κιλό ζάχαρη
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 λεμόνι
- 1/2 φλυτζάνι νερό
- προαιρετικά 3 κουταλιές γλυκόζη
Παρασκευή
- Πλένουμε πολύ καλά τα ροδάκινα και τα βουτάμε σε βραστό νερό για 1/2 λεπτό. Τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι και αφού τα κρυώσουμε με νερό τα ξεφλουδίζουμε.
- Κόβουμε τα ροδάκινα σε 4 μέρη και τα αραδιάζουμε στην κατσαρόλα ρίχνοντας ανάμεσα τη ζάχαρη. Τα ραντίζουμε με το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφαιρούμε τον αφρό. Τ’ αφήνουμε να βράσουν για 1 τέταρτο περίπου, τα κατεβάζουμε και τα αφήνουμε να μείνουν για 1 μέρα, ώστε να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
- Ξαναβράζουμε τη μαρμελάδα για 1/2 ώρα περίπου. Λίγο πριν την κατεβάσουμε , ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και τη γλυκόζη, την αφήνουμε για λίγο ακόμα και εάν έχει δέσει την κατεβάζουμε.
- Βάζουμε τη μαρμελάδα ζεστή σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε. Πριν τα κλείσουμε βρέχουμε μικρά κομμάτια λαδόκολας με το κονιάκ και καλύπτουμε την επιφάνεια των βάζων. Τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσει τελείως η μαρμελάδα και κατόπιν τα αποθηκεύουμε κατά προτίμηση στο ψυγείο.
ΤΙPS
- Για να μη μουχλιάσει η μαρμελάδα πρέπει να δέσει πολύ καλά, Για να δούμε αν έχει δέσει σωστά, ρίχνουμε 1 κουταλάκι σε πιάτο και εάν όταν τη σπρώχνουμε με το κουτάλι ζαρώνει τότε είναι έτοιμη.
- Εάν την παραβράσουμε ή δεν έχουμε ρίξει λεμόνι ή γλυκόζη, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κρυσταλλώσει η ζάχαρη. Σ’ αυτήν την περίπτωση βάζουμε πάλι τη μαρμελάδα με λίγο νερό να ξαναβράσει μέχρι να διαλυθούν οι κρύσταλλοι.
- Εάν δεν έχει δέσει σωστά είναι πιθανόν να μουχλιάσει. Τότε αφαιρούμε την επιφάνεια με τους μύκητες και τη ξαναβράζουμε, προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα ζάχαρης και νερού μέχρι να δέσει καλά, αφού προηγουμένως σιγουρευτούμε ότι δεν έχει ξινίσει.
- Αν τα ροδάκινα δεν είναι πολύ ώριμα βάζουμε 300-500 gr παραπάνω ζάχαρη.
Α.Χ.