Υλικά
- 1 ποτήρι φρέσκια πορτοκαλάδα
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
- 1 ποτήρι καστανή ή μαύρη ζάχαρη
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλο
- 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι υγρή βανίλια
- 1 σφηνάκι κονιάκ ή μηλόξυδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κουταλάκια μπέηκιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι σόδα
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου
Παρασκευή
- Χτυπάμε τη ζάχαρη και το λάδι με το χέρι, βάζουμε όλα τα μυρωδικά , το χυμό με τη σόδα, το κονιάκ και ανακατεύουμε τα υλικά.
- Κοσκινίζουμε και προσθέτουμε το μισό αλεύρι με το μπέηκιν πάουντερ, και ζυμώνοντας προσθέτουμε όσο χρειάζεται από το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα της επιλογής μας και αν θέλουμε τα περνάμε με αυγό ή τα πασπαλίζουμε με μαύρη ζάχαρη ή τα αφήνουμε όπως είναι.
- Ψήνουμε τα κουλουράκια στους 170 βαθμούς για 20′-30′ περίπου.
Βάγια Πανοπούλου.