Home συνταγές 6. Ζύμες Για να μην πούμε το ψωμί, ψωμάκι… το φτιάχνουμε μόνοι μας!

 

Υλικά για 4 φραντζόλες 

  • 800 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 gr καλαμποκάλευρο
  • 2 κύβους  μαγιά (40 gr περίπου)
  • 3 κουταλάκια αλάτι
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 2 1/2 – 3 φλυτζάνια νερό
  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  •  1 χούφτα ψιλοκομμένες ελιές Καλαμών 
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • 1 πρέζα πιπέρι

Παρασκευή

1.Βάζουμε τα 2 αλεύρια με το αλάτι σε λεκάνη, τα ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.

2.Λιώνουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη σε 1 φλυτζάνι  χλιαρό νερό και το προσθέτουμε στο αλεύρι μαζί με 1 ακόμα φλυτζάνι νερό. Παίρνουμε με τα δάχτυλα σιγά-σιγά το αλεύρι, γύρω-γύρω από τη λακκούβα και ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται, μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη.

 

 

 

 

3. Αφού ζυμώσουμε καλά, φροντίζοντας να αναδιπλώνουμε συχνά τη ζύμη, για να πάρει όσο γίνεται περισσότερο αέρα, την κάνουμε μια μπάλα, πασπαλίζουμε επάνω λίγο καλαμοκάλευρο, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα περίπου να διπλασιάσει τον όγκο της.

4. Ζυμώνουμε πάλι τη ζύμη και την χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη. Μπορούμε να αφήσουμε τη ζύμη όπως είναι ή να της προσθέσουμε διάφορα υλικά για γεύση. Με τις ελιές, τη ρίγανη, το πιπέρι και ένα σφηνάκι ελαιόλαδο που τα προσθέτουμε στο 1/4 της ζύμης, ζυμώνουμε και φτιάχνουμε 1 φραντζολάκι ελιόψωμο. Κρατάμε λίγο λάδι για να αλείψουμε το ταψί και το υπόλοιπο το ρίχνουμε σε 1/4 της ζύμης, ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί το λάδι και φτιάχνουμε 1 λαδόψωμο. Στα υπόλοιπα κομμάτια προσθέτουμε ότι μας αρέσει- κομματάκια από λιαστές τομάτες, ηλιόσπορους, φουντούκια χονδροσπασμένα, σκληρή φέτα, κ.λ.π.- ή τα αφήνουμε όπως είναι, ζυμώνουμε το καθένα ξεχωριστά και αραδιάζουμε τα ψωμιά στο μεγάλο ταψί του φούρνου αφού το λαδώσουμε.
5. Πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο όλα τα ψωμιά, τα χαράσουμε με το μαχαίρι  και τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο σκεπασμένα να διπλασιαστούν σε όγκο.

6. Ραντίζουμε με λίγο νερό όλα τα ψωμιά και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

7. Όταν  ψηθούν τα βγάζουμε αμέσως από το ταψί και τα ακουμπάμε σε σχάρα ή σε πετσέτα για να μη νοτίσει με τους υδρατμούς η κόρα.

TIP

Για να δούμε αν τα ψωμιά είναι σωστά φουσκωμένα και ψημένα, όταν τα χτυπάμε (δε λένε εμπρός) κάνουν έναν υπόκωφο ήχο.

Α.Χ.