Η μαγιονέζα αμυγδάλου γίνεται ακόμα καλύτερη και πιο αφράτη με την πάστα αμυγδάλων που μένει όταν φτιάχνουμε γάλα.

Υλικά  

  • 100 gr τριμμένα αμύγδαλα (αν προτιμάτε ασπρισμένα) ή το τρίμμα που μένει όταν κάνουμε γάλα αμυγδάλου
  • 150 gr νερό αν τα αμύγδαλα είναι ξερά και 100 gr αν είναι μουσκεμένα
  • 250- 300 gr ελαιόλαδο ή βιολογικό σπορέλαιο
  • 2  κουταλιές μηλόξυδο
  • 2 κουταλιές μέλι
  • χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
  • αλάτι-πιπέρι
  • 1 κουταλιά μουστάρδα ή σπασμένο σιναπόσπορο
  • 1 χούφτα φύλλα δυόσμου

 

 

Παρασκευή

  1. Μουσκεύουμε 100 gr από το προηγούμενο βράδυ ή αν βιαζόμαστε χρησιμοποιούμε ξερά. Με το μούσκεμα αφ’ ενός ενεργοποιούνται τα ένζυμα αφ’ ετέρου γίνονται πιο αφράτα τα αμύγδαλα. Αν μας ενοχλούν τα φλούδια τα αφαιρούμε, η γευστική διαφορά είναι ελάχιστη.
  2. Χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι στο μούλτι, μέχρι να πάρουμε μια όσο το δυνατόν πιο απαλή πάστα.
  3. Ρίχνουμε το λάδι όσο γίνεται πιο σιγά, συνεχίζοντας να χτυπάμε σταθερά στη χαμηλή ταχύτητα. Σταματάμε όταν το μείγμα η μαγιονέζα έρθει στην πυκνότητα που  θέλουμε.
  4. Δοκιμάζουμε την οξύτητα και το αλάτι και διορθώνουμε αν χρειάζεται.

TIPS

 

  • Το σπορέλαιο δίνει στη μαγιονέζα πιο ελαφριά γεύση.
  • Με τα αμύγδαλα που μένουν από το γάλα η μαγιονέζα γίνεται ακόμα πιο αφράτη.
  • Μπορούμε αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε το δυόσμο με αρωματικά της αρεσκείας μας ή και να τον αφαιρέσουμε εντελώς.
  • Με 2 κουταλιές σπιτική κέτσαπ, παίρνει άλλο χρώμα και γεύση.
  • Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε πίκλες, κάππαρη ή ότι θα προσθέταμε σε μια μαγιονέζα με αυγά και να έχουμε το γευστικό αποτέλεσμα που μας αρέσει.
  • Η μαγιονέζα αμυγδάλου ταιριάζει με σαλάτες, σάντουιτς, ψητά λαχανικά, πατατοσαλάτες, ωμοφαγικά ή χορτοφαγικά μπιφτέκια ή κεφτεδάκια.

Α.Χ.

 

 

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001645550532 Ζερβα Φιλιω

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ……………ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ????

    • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΑΓΚΟΣ

      ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ…
      ΑΝ ΚΑΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΜΑΘΕΙ ΠΙΑ….

      ΜΟΥΛΙΑΖΕΙΣ ΑΠΟ ΒΡΑΔΙΣ 1 ΚΟΥΠΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙΣ 4 ΚΟΥΠΕΣ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΤΟΠΟΙΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΤΡΑΓΓΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΛΙ Ή ΤΟΥΛΟΥΠΑΝΙ Ή ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΘΑΡΟ ΛΕΠΤΟ ΥΦΑΣΜΑ….

      ΕΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΤΑ ΞΕΦΛΟΥΔΙΖΕΙΣ ΜΕ ΚΑΥΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝΕ ΠΙΟ ΑΠΑΛΗ ΓΕΥΣΗ .

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001645550532 Ζερβα Φιλιω

    Καλησπερα πως γινεται το γαλα αμυγδαλου?????

  • viviana sketo

    Νικολα μπορεις να μου πεις ποσο χρονικο διαστημα αντεχει αυτη η μαγιονεζα στο ψυγειο? μολις την εκανα,νοστιμη βγηκε απλα αρκετα ξινη…ισως θελει μισο λεμονι αντι για ενα

    • greenchef

      Γεια σου Βιβιάνα, έχουν όλα τα λεμόνια την ίδια οξύτητα και το ίδιο μέγεθος, δικό μας λάθος που δεν αναφέρουμε την ποσότητα σε γραμμάρια…. πάντως καλό είναι στις συνταγές που έχουν λεμόνι να το προσθέτεις λίγο λίγο για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι ομωφαγική η συνταγή και οι ωμές παρασκευες δεν διατηρούνται για πολύ καιρό, το λιγότερο που διατηρείται είναι 3 με 4 μέρες και το περισσότερο μία εβδομάδα ανάλογα με το πόσο καλή είναι η ψύξη στο ψυγείο. Αν καλύψεις την επιφάνεια με λάδι θα διατηρηθεί περισσότερο χρόνο :)