Ντομάτα: Kαλλιέργεια στον Kήπο ή τη Bεράντα [Video]
Η ντοματιά είναι ένα μονοετές φυτό το οποίο μπορεί να φτάσει τα τρία μέτρα ύψος, αρκεί να βρει τις κατάλληλες συνθήκες στήριξης. Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 12.000 ποικιλίες από τις οποίες οι περισσότερες δεν υπάρχουν σήμερα και τη θέση τους έχουν πάρει τα υβρίδια της ντομάτας.
Για την καλλιέργεια υπάρχουν δύο τρόποι. Ο πρώτος είναι να αγοράσουμε σπόρους ντομάτας σε φακελάκι και να τους σπείρουμε σε ποτηράκια μιας χρήσεως ή ειδικά κυπελλάκια. Η σπορά γίνεται στις αρχές του Απρίλη σε μέρος που να μην πιάνει κρύο.
Κατά τον Μάιο, δηλαδή μετά από 1 – 2 μήνες θα είναι έτοιμα τα φυτά για μεταφύτευση στην γλάστρα, τη ζαρντινιέρα, ή στο έδαφος. Ο δεύτερος τρόπος είναι να αγοράσουμε έτοιμα τα φυτά για μεταφύτευση. Εάν η μεταφύτευση γίνει στον κήπο μας, πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 40 εκατοστά μεταξύ τους.
Για την παραγωγή του καρπού μπορούμε να αφήσουμε την ντομάτα να έρπει στο χώμα, ή να φτιάξουμε ένα σύστημα στήριξης του φυτού με καλάμια. Με τον δεύτερο τρόπο όσο μεγαλώνει το φυτό πρέπει να στηρίζουμε στο καλάμι το ανεπτυγμένο «κλαδί», ποτίζοντας τακτικά ώστε μην στεγνώνει το χώμα.
Το πότισμα πρέπει να είναι συνεχές μέχρι την εμφάνιση του άνθους. Τότε μειώνουμε τη συχνότητα μέχρι να γίνει η καρπόδεση και όταν δούμε ότι η ντοματιά μας γέμισε με πράσινες ντομάτες, αρχίζουμε πάλι τα τακτικά ποτίσματα.
Όταν οι ντομάτες γίνουν κόκκινες τότε τις κόβουμε σταδιακά και είναι έτοιμες για κατανάλωση. Καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε λιπάσματα για να έχουμε 100% καθαρές ντομάτες και να θειαφίζουμε στα φύλλα για να προλαμβάνουμε τυχόν ασθένειες.
Η διατροφική αξία της ντομάτας περιλαμβάνει: Βιταμίνη Α, Β, C, E, B-καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φολικό οξύ, χρώμιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο. Επίσης περιέχει Λυκοπένη, μια αντιοξειδωτική ουσία που συμβάλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, μειώνει την χοληστερόλη και έχει αντικαρκινική δράση.
Αν θέλουμε να κρατήσουμε σπόρο από τις ντομάτες μας ώστε να καλλιεργήσουμε νέα φυτά, αφήνουμε 2 καρπούς επάνω για να ωριμάσουν πάρα πολύ. Στη συνέχεια τους βάζουμε στον ήλιο για να στεγνώσουν, αφαιρούμε τους σπόρους και τους αφήνουμε και αυτούς να στεγνώσουν στον ήλιο για