Υλικά
- 2 μικρά κολοκυθάκια
- 1/2 φλυτζάνι αμύγδαλα θρυμματισμένα
- 1/2 φλυτζάνι νιφάδες βρώμη κονιορτοποιημένη
- 3 λιαστά τοματάκια
- 1 μικρή ψιλοκομμένη τομάτα
- 1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
- 3 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο
- 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
- ξύσμα 1/2 λεμονιού
- 1 κουταλάκι μέλι
- αλατοπίπερο
- σουσάμι και σπασμένο ηλιόσπορο για το “πανάρισμα”
για τη σάλτσα
- 2 μέτριες τομάτες
- 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1/4 μιας πιπεριάς
- 2 κουταλιές δυόσμο
- αλατοπίπερο
- 1/2 κουταλιά μέλι
Παρασκευή
- Τρίβουμε στη χονδρή πλευρά του τρίφτη τα κολοκυθάκια και τα πιέζουμε καλά με το χέρι να βγάλουν όσο πιο πολλά υγρά γίνεται.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Εάν το μείγμα μας φαίνεται αρκετά υγρό προσθέτουμε ακόμα λίγη βρώμη ή αμύγδαλα.
- Πλάθουμε σε μικρούς κεφτέδες, τους “πανάρουμε” σε μείγμα από σπασμένους ηλιόσπορους και σουσάμι, και τους αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Βάζουμε τη σάλτσα όταν τους σερβίρουμε.
Παρασκευή σάλτσας
Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να πάρουμε ένα αποτέλεσμα με την υφή σάλτσας. Εάν δε σερβίρουμε αμέσως, την αφήνουμε στο ψυγείο και όταν τη χρησιμοποιήσουμε την ανακατεύουμε.
TIPS
- Σε γενικές γραμμές τα ωμά παρασκευάσματα από φρούτα και λαχανικά καλό είναι να καταναλώνονται την ίδια μέρα.
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα κολοκυθάκια με καρότα ή να τα συνδιάσουμε.
Α.Χ.