Στην ουσία είναι ελαφρά καραμελωμένα ή γλασαρισμένα καρότα που συνοδεύουν και συμπληρώνουν πιάτα με ρύζια, κινόα, πλιγούρι, φαγόπυρο, κεμπάπ σόγιας με άσπρες σάλτσες κ.α..
Υλικά
- 1/2 κιλό καρότα
- 1/4 φλυτζανιού βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 1/2 κουταλάκι καφέ ζάχαρη(ή άσπρη)
- μαϊντανό ή φρέσκο κόλλιανδρο ή φρέσκο θυμάρι
- προαιρετικά φυτική κρέμα ή κρέμα γάλακτος
- 3-4 κουταλιές νερό
Παρασκευή
- Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ή γουώκ τα καρότα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το αλάτι και το νερό.
- Σκεπάζουμε το τηγάνι και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, για να μη μαυρίσει η ζάχαρη μέχρι να μείνει το βούτυρο. Ανακατεύουμε 2-3 φορές και αποσύρουμε.
- Όσο είναι ακόμα ζεστό πασπαλίζουμε με μαϊντανό ή φρέσκο κόλλιανδρο ή θυμάρι.
- Αν θέλουμε πριν τα κατεβάσουμε ,προσθέτουμε λίγη κρέμα και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.
TIPS
Στην ίδια λογική μπορούμε να προσθέσουμε καλαμπόκι, λίγους κύβους σέλλερυ και κύβους κρεμμυδιού.
Τα λαχανικά πρέπει να είναι al tente και όχι παραβρασμένα.
Α.Χ.