Στην ουσία είναι ελαφρά καραμελωμένα ή γλασαρισμένα καρότα που συνοδεύουν και συμπληρώνουν πιάτα με ρύζια, κινόα, πλιγούρι, φαγόπυρο, κεμπάπ σόγιας με άσπρες σάλτσες κ.α..

Υλικά

  • 1/2 κιλό καρότα
  • 1/4 φλυτζανιού βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι καφέ ζάχαρη(ή άσπρη)
  • μαϊντανό ή φρέσκο κόλλιανδρο ή φρέσκο θυμάρι
  • προαιρετικά φυτική κρέμα ή κρέμα γάλακτος
  • 3-4 κουταλιές νερό

Παρασκευή

  1. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  2. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ή γουώκ τα καρότα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το αλάτι και το νερό.
  3. Σκεπάζουμε το τηγάνι και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, για να μη μαυρίσει η ζάχαρη μέχρι να μείνει το βούτυρο. Ανακατεύουμε 2-3 φορές και αποσύρουμε.
  4. Όσο είναι ακόμα ζεστό πασπαλίζουμε με μαϊντανό ή φρέσκο κόλλιανδρο ή θυμάρι.
  5. Αν θέλουμε πριν τα κατεβάσουμε ,προσθέτουμε λίγη κρέμα και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.

TIPS

Στην ίδια λογική μπορούμε να προσθέσουμε καλαμπόκι, λίγους κύβους σέλλερυ και κύβους κρεμμυδιού.

Τα λαχανικά πρέπει να είναι al tente  και όχι παραβρασμένα.

Α.Χ.