Το matambre είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Αργεντίνικης κουζίνας που τρώγεται συνήθως από αντροπαρέες.
Είναι μία συνταγή με κρέας που στην χορτοφαγική της εκδοχή θα την κάνουμε με κιμά σόγιας
Υλικά
Ρολό
- 150 γρ. κιμά σόγιας
- 2 κρεμμύδια
- 3 σκόρδα
- 3 – 4 φέτες ξερό ψωμί
- 2 αυγά
- 3 – 4 κ.σ. τρμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
- 3 κ.σ. σόγια σος ή ταμάρι
- 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο γάλακτος ή κερκύρας
- 4 κ.σ. αλεύρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/3 από το ματσάκι μαϊντανό
- 1 κ.γ. θυμάρι
- 1κ.γ. ρίγανη
- αλάτι – πιπέρι
Γέμιση
- 1/2 κιλό σπανάκι
- 4 – 5 κομμάτια σαλάμι σόγιας
- 2 καρότα κομμένα σε κύβους
- 1/2 φλιτζ. αρακάς
- 3 – 4 κ.σ. πράσινες ελιές σε ροδέλες
- 4 αυγά βρασμένα σφιχτά
- αλάτι – πιπέρι
Προετοιμασία
- Μουλιάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ με νερό μέχρι να μαλακώσει, τον σουρώνουμε και τον στραγγίζουμε καλά με τα χέρια μας να φύγουν τα νερά, βάζουμε τον κιμά σε μία λεκανίτσα.
- Χτυπάμε σε ένα μπλέντερ το ξερό ψωμί με τα κρεμμύδια τα σκόρδα και το μαϊντανό μέχρι να γίνουν ένα παχύρρευστο μείγμα (καλύτερα να τα έχουμε κόψει όλα σε μικρά κομμάτια για να αλεστούν πιο εύκολα, ρίχνουμε το μείγμα στη λεκανίτσα με τον κιμά.
- Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά για το ρολό και ζυμώνουμε καλά
- Αφήνουμε τη ζύμη για το ρολό τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο (καλύτερα να το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα).
- Σε αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε το σπανάκι για 1 λεπτό, αποσύρουμε το σπανάκι και βάζουμε τα καρότα, μαγειρεύουμε 5 με 6 λεπτά και ρίχνουμε και τον αρακά, αφήνουμε άλλα 5 λεπτά περίπου, κατεβάζουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε τα λαχανικά.
- ψιλοκόβουμε το σπανάκι και βάζουμε όλα τα λαχανικά στη λεκάνη με τον κιμά, ζυμώνουμε για 2 με 3 λεπτά να ενωθούν τα υλικά
- Σε μία ελαφρά λαδωμένη φόρμα στρώνουμε μέχρι τη μέση και λίγο πιο πάνω το μείγμα του κιμά, πιέζουμε με τα δάχτυλα το μείγμα να καλύψει τα τοιχώματα της φόρμας και να φτιάξουμε ένα αυλάκι για να βάλουμε μέσα τη γέμιση.
- Στρώνουμε πρώτα το σαλάμι μετά τις ελιές και τέλος τα βρασμένα αυγά.
- Καλύπτουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο μείγμα του κιμά πιέζοντας καλά με τα δάχτυλα να ενωθεί με το κάτω μέρος και να κλείσει το ρολό.
- λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια του matambre, και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 30 με 40 λεπτά
- Ξεφορμάρουμε και κόβουμε το matambre (ρολό) σε φέτες.