Home συνταγές 1. συνταγές για γαλακτοχορτοφάγους (vegetarians) Μαρμελάδα ντομάτας με αρμπαρόριζα..!

Το μόνο που θα πω είναι: δοκιμάστε το!!!

Υλικά

  • 1 κιλό τομάτες
  • 800 gr ζάχαρη
  • χυμό από 1 μικρό λεμόνι
  • 3-4 φύλλα αρμπαρόριζας
  • προαιρετικά 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη (βοηθάει τη μαρμελάδα να μη ζαχαρώσει).

Παρασκευή

  1. Ζεματάμε τις τομάτες, αφού τις χαράξουμε επιφανειακά, σε βραστό νερό για 1 λεπτό μόνο, κατόπιν τις βάζουμε μέσα σε κρύο νερό και βγάζουμε πανεύκολα τις φλούδες τους.(Το ίδιο κάνουμε και για ότι φρούτο θέλουμε να ξεφλουδίσουμε).
  2. Μέσα στο σουρωτήρι που το έχουμε βάλει σε ταψάκι (για να κρατήσουμε τους χυμούς)  κόβουμε τις τομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους, αν μας ενοχλούν και τους πιέζουμε για να πάρουμε όλα τα υγρά.
  3. Λιώνουμε με τα χέρια τις τομάτες στην κατσαρόλα που θα φτιάξουμε τη μαρμελάδα και προσθέτουμε το χυμό τους.
  4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και βάζουμε το μείγμα να βράσει για 1 τέταρτο. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και τ’ αφήνουμε μέσα στη κατσαρόλα για 10-12 ώρες.Έτσι οι τομάτες θ’ αφήσουν όλα τους τα υγρά. Μπορούμε να το κάνουμε από την προηγούμενη μέρα και αν μείνει και παραπάνω δεν υπάρχει πρόβλημα.
  5. Βράζουμε το μείγμα όση ώρα χρειάζεται για να γίνει μαρμελάδα, αφού προσθέσουμε και την αρμπαρόριζα. Όταν το δούμε να κάνει πυκνές και βαριές φουσκάλες, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.
  6. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν αφήσουμε μια κουταλιά σε κρύα επιφάνεια και τη δούμε όταν κρυώσει να πήζει.
  7. Χρειάζεται ν’ ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα γιατί κολλάει.
  8. Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, γεμίζουμε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα και τα τουμπάρουμε αφήνοντάς τα έτσι μέχρι να κρυώσουν.
  9. Διατηρείται για πάρα πολύ καιρό, φροντίζουμε όμως να βάλουμε στο ψυγείο όποιο βάζο ανοίξουμε.

TIPS

  • Με τη μαρμελάδα τομάτας φτιάχνουμε γλυκές τάρτες με ανθότυρο, με γλυκές μυζήθρες, με μασκαρπόνε αλλά μπορούμε ν’ αντικαταστήσουμε και το μέλι σε  παρασκευάσματα με φέτα ή τόφου. Ο πιο απλός τρόπος είναι να την ευχαριστηθούμε με φρέσκο βούτυρο σε τραγανό ψωμί.
  • Είναι πλούσια σε λυκοπένιο μια και αυτό αυξάνεται όταν η τομάτα ψηθεί.
  • Είναι εύκολο ν’ αποστειρώσουμε βάζα, βάζοντας τα προσεκτικά σε νερό χλιαρό και αφήνοντάς τα να βράσουν για λίγο.

Α.Χ.

 

 

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1199821730 Margaret Lima

    Είχα αγοράσει ένα βαζάκι από μαγαζί με Βιολογικά προϊόντα
    πριν 2 περίπου χρόνια και ξετρελαθήκαμε! Την είχα ψάξει παλιότερα την συνταγή
    αλλά δεν κατάφερα να βρω τίποτα. Ευχαριστώ πολύ! Παρεμπιπτόντως μπορώ να
    αντικαταστήσω την ζάχαρη με στέβια κι αν ναι σε τι αναλογία?

  • Annahohlaki

    Δεν την έχω δοκιμάσει. Φοβάμαι ότι μόνο σε συνδυασμό με γλυκόζη θα μπορούσες.Η αντιστοιχία πάντως της γλυκαντικής ικανότητας της στέβιας σε σχέση με τη ζάχαρη είναι περίπου 1/10. Γιατί δε δοκιμάζεις τελείως ακατέργαστη ζάχαρη που είναι σε κομμάτια και έχει υποστεί τη μικρότερη επεξεργασία; Θα αλλάζει βέβαια ελαφρά η γεύση της μαρμελάδας.Αυτή είναι άμεση απάντηση, θα ρωτήσω όμως τον τεχνολόγο τροφίμων και θα σου πω περισσότερα!Ευχαριστώ.