Ένα κέηκ από την χώρα της Παταγονίας με Ουαλική καταγωγή και ενδιαφέρουσα ιστορία.
Στα τέλη του 18ου αιώνα μια ομάδα Ουαλών αποίκων έφτασε στην περιοχή του ποταμού Chubut της Παταγονίας,έχοντας πολύ λίγα τρόφιμα και προμήθειες.
Οι γυναίκες συγκέντρωσαν τα λίγα υλικά που είχαν (ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, μελάσα,μπαχαρικά και αλκοόλ), και κατέληξαν σε αυτήν την συνταγή για ένα κέικ φρούτων που θυμίζει σπίτι, και που μπορεί να διατηρηθεί και για μήνες.
Η συνταγή του Torta Negra Galesa παρέμεινε μέχρι και σήμερα και είναι ένα από τα αγαπημένα κέηκ της περιοχής.
Υλικά
- 1 φλιτζ. με ανάμεικτα ωμά καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια
- 1 φλιτζ. σταφίδες
- 1/2 φλιτζ.αποξηραμένα φρούτα (της επιλογής σας)
- 1/2 φλιτζ. κεράσια μαρασκίνο (προαιρετικά)
- 1 φλιτζ. ρούμι
- 1 φλιτζ. βούτυρο
- 1 1/4 φλιτζ. καφέ ζάχαρη
- 5 αυγά ξεχωριστά κρόκοι και ασπράδια
- 2 κ.σ. μελάσσα
- 3 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. κανέλα
- 2 κ.σ. baking powder
- 2 1/2 φλιτζ. αλεύρι
- 1 1/2 ζάχαρη άχνη
Προετοιμασία
- Ψιλοκόβουμε τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα και τα μουλιάζουμε στο ρούμι από το προηγούμενο βράδυ μαζί με τις σταφίδες. Την επόμενη μέρα τα σουρώνουμε και κρατάμε το ρούμι.
- Σε ένα μίξερ ενώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τους κρόκους, το μέλι και τη μελάσσα.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι, την κανέλα, το baking powder και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το ρούμι. ανακατεύουμε λίγο ακόμα και βάζουμε τα φρούτα με τους ξηρούς καρπούς.
- Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε με απαλές κινήσεις στο μείγμα.
- Βάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα για κέηκ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C .
- Μετά από 45 λεπτα κοιτάμε αν έχει γίνει το κέηκ, το τρυπάμε με μία οδοντογλυφίδα και αν βγεί καθαρή είναι έτοιμο αν όχι το αφήνουμε άλλα 10 λεπτά και το ξανατσεκάρουμε.
- Για το γλάσο, βάζουμε την άχνη ζάχαρη σε ένα μπολ και την χτυπάμε με ένα σύρμα (αυγογδάρτη) προσθέτοντας λίγο λίγο τον χυμό του πορτοκαλιού, το γλάσο πρέπει να είναι ρευστό.
- Απλώνουμε το γλάσο στο κέηκ και στολίζουμε με σταφίδες και ξηρούς καρπούς.
Αυτό το κέηκ διατηρείται για μέρες στο ψυγείο τυλιγμένο σε μεμβράνη, μάλιστα όσο περνάει ο καιρός καλυτερέυει και η γεύση του.