Home συνταγές 1. συνταγές για γαλακτοχορτοφάγους (vegetarians) Mελιτζάνες στιφάδο (Ελληνική χορτοφαγική κουζίνα)

Υλικά

  • 4 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 kgr κοκκάρι (μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο) ολόκληρα ή κανονικά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  •  1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/3 του φλυτζανιού μηλόξυδο 
  • 1 κουτ. της σούπας πελτέ τομάτας
  • 2-3 μεγάλες ώριμες τομάτες
  • αλατοπίπερο
  • 1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 10 μπαλάκια μπαχάρι ή μια πρέζα σκόνη μπαχαριού
  • 2 φυλλαράκια δάφνη ή 1 κλαδάκι δενδρολίβανο
Προαιρετικά 250 gr τυρί φέτα ή βιολογικό φυτικό τυρί

Παρασκευή

  1. Πλένουμε και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τις μελιτζάνες και τις βάζουμε μέσα σε αλατόνερο ώσπου να προετοιμάσουμε τα υλικά.
  2.  Καθαρίζουμε τα κοκκάρια ή χονδροκόβουμε τα μεγάλα κρεμμύδια, πολτοποιούμε τις τομάτες και μαζεύουμε όλα τα υλικά μας.
  3. Σε χαμηλή,  κατά προτίμηση, κατσαρόλα σωτάρουμε ελαφρά τις μελιτζάνες και κατόπιν τις βγάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
  4. Στην ίδια κατσαρόλα και σε όσο λάδι έχει απομείνει ( αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο ) βάζουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα. Τ’αφήνουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να σωταριστούν ελαφρά.
  5. Σβήνουμε με το μηλόξυδο και προσθέτουμε τον πελτέ και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις μελιτζάνες.
  6. Όταν τα κρεμμυδάκια είναι σχεδόν έτοιμα προσθέτουμε και τις μελιτζάνες .
  7. Σ’ αυτό το σημείο έχουμε 2 επιλογές: η μία είναι ν’ αφήσουμε το φαγητό να μαγειρευτεί στην κατσαρόλα και η άλλη είναι να το μεταφέρουμε  σε ένα ταψάκι και να το τελειώσουμε στο φούρνο.

Προαιρετικά ,λίγο πριν  τελειώσει το μαγείρεμα,  μπορούμε να προσθέσουμε  τη φέτα τριμμένη πάνω στο φαγητό .

Α.Χ.