- 4 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
- 1 kgr κοκκάρι (μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο) ολόκληρα ή κανονικά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1/3 του φλυτζανιού μηλόξυδο
- 1 κουτ. της σούπας πελτέ τομάτας
- 2-3 μεγάλες ώριμες τομάτες
- αλατοπίπερο
- 1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
- 1 μικρό ξύλο κανέλας
- 10 μπαλάκια μπαχάρι ή μια πρέζα σκόνη μπαχαριού
- 2 φυλλαράκια δάφνη ή 1 κλαδάκι δενδρολίβανο
Προαιρετικά 250 gr τυρί φέτα ή βιολογικό φυτικό τυρί
Παρασκευή
- Πλένουμε και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τις μελιτζάνες και τις βάζουμε μέσα σε αλατόνερο ώσπου να προετοιμάσουμε τα υλικά.
- Καθαρίζουμε τα κοκκάρια ή χονδροκόβουμε τα μεγάλα κρεμμύδια, πολτοποιούμε τις τομάτες και μαζεύουμε όλα τα υλικά μας.
- Σε χαμηλή, κατά προτίμηση, κατσαρόλα σωτάρουμε ελαφρά τις μελιτζάνες και κατόπιν τις βγάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Στην ίδια κατσαρόλα και σε όσο λάδι έχει απομείνει ( αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο ) βάζουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα. Τ’αφήνουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να σωταριστούν ελαφρά.
- Σβήνουμε με το μηλόξυδο και προσθέτουμε τον πελτέ και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις μελιτζάνες.
- Όταν τα κρεμμυδάκια είναι σχεδόν έτοιμα προσθέτουμε και τις μελιτζάνες .
- Σ’ αυτό το σημείο έχουμε 2 επιλογές: η μία είναι ν’ αφήσουμε το φαγητό να μαγειρευτεί στην κατσαρόλα και η άλλη είναι να το μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι και να το τελειώσουμε στο φούρνο.
Προαιρετικά ,λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα, μπορούμε να προσθέσουμε τη φέτα τριμμένη πάνω στο φαγητό .
Α.Χ.