Feijoada είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της βραζιλιάνικης κουζίνας. Ιστορικά ήταν μία συνταγή των σκλάβων που μαγείρευαν τα φασόλια με ότι υλικά είχαν.
Υλικά για 4 άτομα
- 1 φλιτζ. μαύρα φασόλια
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 8 – 10 χορτοφαγικά λουκάνικα κομμένα σε φέτες
- 4 κ.σ. σέλερυ ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1κ.γ. ξύσμα από πορτοκάλι
- 1 κ.γ. τριμμένο κύμινο
- 1κ.γ. ρίγανη
- 1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
- 4 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό
- αλάτι – πιπέρι
Προετοιμασία
- Μουλιάζουμε τα φασόλια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ.
- Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα φασόλια μαζί με τα δαφνόφυλλα, τη ντομάτα και τη μία σκελίδα σκόρδο.
- Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 1/3 ώρα.
- Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι 1 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο και το υπόλοιπο σκόρδο για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
- Προσθέτουμε το ξύσμα από πορτοκάλι, τη ρίγανη και το κύμινο,μαγειρεύουμε για άλλα 2 -3 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα λαχανικά στη κατσαρόλα με τα φασόλια που βράζουν (αν χρειαστεί προσθέτουμε κι’ άλλο νερό).
- Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε άλλη μία κ.σ. λάδι και σοτάρουμε τα λουκάνικα, 1 – 2 λεπτά τη κάθε πλευρά ή μέχρι να κάνουν κρούστα.
- Προσθέτουμε τα λουκάνικα στα φασόλια και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
- Πρίν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με το κόλιανδρο
- Συνοδεύουμε με ρύζι ή πλιγούρι.