Ένας λαχταριστός τρόπος να συνδυάσουμε ξηρούς καρπούς και φρούτα.
Υλικά
για την α΄στρώση
- 2 φλυτζάνια ξερά βερύκκοκα
- 1 φλυτζάνι αμύγδαλα ωμά χωρίς τη φλούδα
- 5 κουταλιές της σούπας μέλι ή σιρόπι σφένδαμου ή αγάβης
- 1 φλυτζάνι νερό αρωματισμένο με μια κουταλιά του γλυκού ανθόνερο
για την κρέμα της β΄στρώσης
- 250 gr βούτυρο καρύδας
- 10 κουταλιές της σούπας κακάο
- 3 μπανάνες
- 4-5 κουταλιές της σούπας μέλι ή σιρόπι αγάβης
- 1 φλυτζάνι αμύγδαλα ή κάσιους
γ΄στρώση
κεράσια και φράουλες ή ότι φρούτο μας αρέσει!
Παρασκευή
α’ στρώση
- Αφήνουμε στο νερό με το ανθόνερο τα βερύκκοκα να μουλιάσουν.
- Αφήνουμε τα αμύγδαλα για 4-5 ώρες σε χλιαρό νερό για να μπορέσουμε να τα ξεφλουδίσουμε και κατόπιν τα τρίβουμε στο μίξερ .
- Στεγνώνουμε τα βερύκκοκα και τα πολτοποιούμε στο μούλτι , αφού συμπληρώσουμε το βούτυρο και τη γλυκαντική μας ύλη.
- Αν χρειαστεί λίγη ακόμα υγρασία το μείγμα μας .προσθέτουμε λίγο νερό απ’ αυτό που μούλιασαν τα βερύκκοκα.
- Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα σε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση ή σ’ ένα τσέρκι.
β’ στρώση
- Αλέθουμε στο μούλτι τους ξηρούς καρπούς .
- Βάζουμε στο μούλτι τις μπανάνες, το μέλι και το κακάο και τα πολτοποιούμε.
- Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο να αφρατέψει και το προσθέτουμε στο μείγμα της μπανάνας.
- Προσθέτουμε τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε ώστε να πάρουμε ένα ομοιογενές και απαλό αποτέλεσμα. Το στρώνουμε πάνω στη βάση και το αφήνουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες να παγώσει και να σταθεροποιηθεί.
γ’ στρώση
Για το στρώμα των φρούτων έχουμε 2 επιλογές:
- ή μία είναι, εφ’ όσον πρόκειται να καταναλώσουμε άμεσα την τούρτα , να βγάλουμε τα κουκούτσια από τα κεράσια και να τα στρώσουμε πάνω στην κρέμα ομοιόμορφα( ή όποιο άλλο φρούτο διαλέξουμε)
- και η άλλη εκδοχή είναι , εάν πρόκειται να φαγωθεί το γλυκό σταδιακά, να προσθέτουμε τα φρούτα σε κάθε κομμάτι που πρόκειται να καταναλώσουμε , ώστε τα φρούτα να είναι ολόφρεσκα.
TIPS
- Αντί για αποξηραμένα βερύκκοκα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο άλλο αποξηραμένο φρούτο μας αρέσει.
- Στην ίδια τούρτα μπορούμε ν’ αντικαταστήσουμε τα φρούτα με τριμμένη καρύδα.
Α.Χ.