Το σπανάκι είναι χορταρικό πλούσιο σε σίδηρο αλλά και σε ασβέστιο που καθώς συμπληρώνεται από τα αμινοξέα του πλιγουριού ή της κινόας , γίνεται πλήρης τροφή για τους ωμοφάγους αλλά και πλούσια σαλάτα για όλους.
Σπουδαία ωμοφαγική εκδοχή του Ελληνικού παραδοσιακού σπανακόρυζου.
Το λεμόνι , το πορτοκάλι και η τομάτα , με τη βοήθεια της βιταμίνης C που περιέχουν , βοηθάνε στην απορρόφηση του σιδήρου.
Υλικά
- 1/2 κιλό φρέσκο και κατά προτίμηση βιολογικό σπανάκι
- 1 φλυτζάνι φουσκωμένο πλιγούρι ή φύτρα κινόας
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
- 1/2 ματσάκι καυκαλίδες ή μυρώνια
- 2 τομάτες ή 1 χούφτα τοματίνια
- αλατοπίπερο
- το χυμό 1 λεμονιού και 1 πορτοκαλιού
- ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού
Παρασκευή
- Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι και τα υπόλοιπα χορταρικά.
- Κόβουμε με το χέρι το σπανάκι και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα κρεμμύδια.
- Έχουμε φροντίσει από 3 μέρες πριν, να φτιάξουμε τα φύτρα της κινόας( ή και του σιταριού) ή έχουμε βάλει το πλιγούρι σε χλιαρό νερό μέχρι 40 βαθμούς C για 3-4 ώρες για να φουσκώσει.
- Κόβουμε την τομάτα σε μέτριους κύβους ή τα τοματίνια στη μέση για ν’ αφήσουν τους χυμούς τους και
- ανακατεύουμε όλα τα υλικά με απαλές κινήσεις αλλά πολύ καλά ώστε να πάνε παντού τα ξύσματα και τα υλικά.
- Αφήνουμε για λίγο να μαριναριστούν τα υλικά και να μυρίσουν ωραία και σερβίρουμε.
Α.Χ.