Εναλλακτική αλλά κατά τ’ άλλα πεντανόστιμη και πικάντικη, ωμοφαγική σκορδαλιά , βασισμένη στη παραδοσιακή συνταγή.
Υλικά
- 1 μεγάλο και ώριμο αβοκάντο
- 1/2 φλυτζάνι νιφάδες βρώμης
- 6-7 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
- 1 κουτ. της σούπας ξύδι
- αλατοπίπερο
- ξύσμα 1 λεμονιού
- 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
- προαιρετικά 1 τσούσκα πιπερίτσα
Παρασκευή
- Μουσκεύουμε τις νιφάδες βρώμης με μερικές κουταλιές χλιαρό νερό μέχρι να φουσκώσουν αλλά με προσοχή ώστε να μην είναι πολύ υγρές.
- Βάζουμε τα σκόρδα . το χυμό , το ξύδι και το αλατοπίπερο στο μίξερ και χτυπάμε καλά μέχρι να λιώσουν τα σκόρδα.
- Προσθέτουμε το αβοκάντο , χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να λιώσει .
- Στο τέλος βάζουμε τις μουσκεμένες νιφάδες και το ξύσμα χωρίς όμως να τις χτυπήσουμε πολύ για να μη λαστιχώσει το μείγμα.
TIPS
- Μπορούμε ν’ αντικαταστήσουμε τις νιφάδες με 1 φλυτζάνι κάσιους ή ασπρισμένα αμύγδαλα. (Τ’αφήνουμε για 5-6 ώρες σε χλιαρό νερό και μετά τα ξεφλουδίζουμε).
- Αν βάλουμε και πιπεριά θα την πολτοποιήσουμε στην αρχή με τα πρώτα υλικά.
- Μ’ αυτή τη σκορδαλιά συνοδεύουμε μπαστουνάκια λαχανικών , μπιφτέκια με φύτρες και ότι άλλο μας αρέσει.
Α.Χ.