Ελληνικό παραδοσιακό φαγητό που γινόταν πάντα στις γεωργικές περιοχές , κυρίως το καλοκαίρι, με ότι λαχανικό καλλιεργούσε ο καθένας.
Από τον 19 ο αιώνα και μετά , που έγινε γνωστή η τομάτα και η πατάτα , έγιναν από τα βασικά υλικά του.
Το φαγητό αυτό ψήνεται στο φούρνο αλλά και στην κατσαρόλα.
- Υλικά
- 3 μέτριες πατάτες
- 1/2 κιλό μελιτζάνες
- 1/2 κιλό κολοκύθια
- 2 χρωματιστές πιπεριές
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 2-3 τομάτες
- 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουτ της σούπας ξερό κόλλιανδρο
- 1 πρέζα ρίγανη
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό αλατοπίπερο
- 1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
Παρασκευή
- Καθαρίζουμε , πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μέτριους κύβους.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε φέτες
- Τρίβουμε ή κόβουμε τις τομάτες κονκασέ.
- Αν θέλουμε να μαγειρέψουμε στη κατσαρόλα , σωτάρουμε ελαφρά κρεμμύδια και σκόρδο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά . Τ’ αφήνουμε κι αυτά για λίγο να σωταριστούν και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά , εκτός από τον μαϊντανό.
- Προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ή ζωμό λαχανικών και τ’ αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαγειρευτούν και να εξατμιστούν τα υγρά του . Λίγο πριν το κατεβάσουμε ρίχνουμε τον μαϊντανό.
- Εάν θέλουμε να μαγειρέψουμε το μπριάμ στο φούρνο, βάζουμε όλα τα υλικά στο ταψί και τ’ ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε 1/2 φλυτζ, νερό και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το φαγητό . Το ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 170 βαθμούς C και κατόπιν το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε να πάρει χρώμα.
ΤIPS
- Και στις 2 περιπτώσεις μαγειρέματος μπορούμε να προσθέσουμε προς το τέλος τυρί φέτα ή τόφου , ανάλογα τις προτιμήσεις μας.
- Μπορούμε να προσθαφαιρέσουμε ότι λαχανικό μας αρέσει ή έχουμε στο ψυγείο μας.
- Μια παραλλαγή αυτής της συνταγής είναι να βάλουμε παραπάνω ζωμό ή νερό , να προσθέσουμε 1/2 κιλό ζυμαρικά στα μισά του μαγειρέματος και να τ’ αφήσουμε να γίνουν μαζί με τα λαχανικά.
Α.Χ.