Νιόκι
- 450 γρ. πατάτες
- 2 κρόκοι αυγών
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 150 με 170 γρ. αλεύρι
- λίγο αλάτι και λίγο άσπρο πιπέρι
- λίγο μοσχοκάρυδο
Σάλτσα
- 1 κιλό ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
- 1 ψιλοκκομένο κρεμμύδι
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας ξερό δεντρολίβανο ή δύο κλαδάκια φρέσκο
- 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
- αλάτι – πιπέρι
- 150 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
Προετοιμασία
Βράζουμε τις πατάτες με την φλούδα μέχρι να μαλακώσουν.
Όσο είναι ζεστές τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε να γίνουν πουρές, τις αφήνουμε να κρυώσουν.
(αν ο πουρές είναι υγρός τον απλώνουμε σε ένα ταψί και τον βάζουμε για λίγο στον φούρνο να στεγνώσει)
βάζουμε όλα τα υλικά για τα νιόκι σε ένα μπολ και ζυμώνουμε.
Πλάθουμε τα νιόκι.
Βράζουμε σε ελαφρά αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και στραγγίζουμε.
Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι, μόλις πάρουν χρώμα ρίχνουμε την ντομάτα, την ζάχαρη και το δεντρολίβανο.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15 περίπου λεπτά (η μέχρι να δέσει η σάλτσα) και βάζουμε τα νιόκι και 50 γραμμαρια από το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε αφήνουμε 2 λεπτά και είναι έτοιμο, σερβίρουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
VEGANS
Όσοι δεν τρώνε γαλακτοκομικά μπορούν να αφαιρέσουν το τυρί, και αντί για αυγά στη ζύμη να βάλουν 2 κουταλιές της σούπας ρευστή μαργαρίνη .