Κρητική συνταγή που εφαρμόζει το βασικό κανόνα αυτής της κουζίνας : λιτά υλικά και νόστιμο αποτέλεσμα.
Την Άνοιξη οι μολόχες είναι σπαρμένες σ’ όλα τα χωράφια , έτσι μια βόλτα στην εξοχή εύκολα μπορεί να μας εξοικονομήσει τη πρώτη ύλη μας . Όταν βρούμε άλλωστε τις μολόχες και τύχει να είναι ανθισμένες , καλό είναι να μαζέψουμε και να αποξηράνουμε τους ανθούς, γιατί είναι περίφημο μαλακτικό και αποφρακτικό για τις βρογχίτιδες,(Τις αποξηραίνουμε και κάνουμε βραστάρια)
Υλικά
- 1 κιλό μολόχες (τις κορφές)
- 1/2 ποτήρι λάδι
- 1 κιλό πατάτες
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 ώριμες ψιλοκομμένες τομάτες
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2-3 κλαδιά δυόσμο ψιλοκομμένο
- αλάτι και πιπέρι
Παρασκευή
- Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά τις μολόχες ,τις καταβρέχουμε με ξύδι ή λεμόνι και τις αφήνουμε για 1 ώρα.Τις ξεπλένουμε και τις χονδροκόβουμε.
- Σε μια χαμηλή κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με το λάδι, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
- Προσθέτουμε τις πατάτες και τα χόρτα . Αφού εξατμιστούν τα υγρά τους προσθέτουμε την τομάτα ,το ‘αλατοπίπερο και 2 ποτήρια νερό .
- Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί και προς το τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
TIPS
- Μπορούμε αν θέλουμε να μην χρησιμοποιήσουμε τομάτες και να βάλουμε χυμό λεμονιού.
- Και στις 2 περιπτώσεις είναι ωραίο το ξύσμα λεμονιού μέσα στο φαγητό.
- Αντί για μολόχες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βλήτα , παπαρούνες, βρούβες και όλα τα λεγόμενα τσιγαριαστά χόρτα.
Α.Χ.