Home συνταγές 1. συνταγές για γαλακτοχορτοφάγους (vegetarians) Μολόχες (ή άλλα τσιγαριαστά χόρτα) με πατάτες.

Κρητική συνταγή που εφαρμόζει το βασικό κανόνα αυτής της κουζίνας : λιτά υλικά και νόστιμο αποτέλεσμα.

Την Άνοιξη οι μολόχες είναι σπαρμένες σ’ όλα τα χωράφια , έτσι μια βόλτα στην εξοχή εύκολα μπορεί να μας εξοικονομήσει τη πρώτη ύλη μας  . Όταν βρούμε άλλωστε τις μολόχες και τύχει να είναι ανθισμένες , καλό είναι να μαζέψουμε και να αποξηράνουμε τους ανθούς,  γιατί είναι περίφημο μαλακτικό και αποφρακτικό για τις βρογχίτιδες,(Τις αποξηραίνουμε και κάνουμε βραστάρια)

Υλικά

  • 1 κιλό μολόχες (τις κορφές)
  • 1/2 ποτήρι λάδι
  • 1 κιλό πατάτες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 ώριμες ψιλοκομμένες τομάτες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2-3 κλαδιά δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι και πιπέρι

Παρασκευή

  1. Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά τις μολόχες ,τις καταβρέχουμε με ξύδι ή λεμόνι και τις αφήνουμε για 1 ώρα.Τις ξεπλένουμε και τις χονδροκόβουμε.
  2. Σε μια χαμηλή κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με το λάδι, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
  3. Προσθέτουμε τις πατάτες και τα χόρτα . Αφού εξατμιστούν τα υγρά τους προσθέτουμε την τομάτα ,το ‘αλατοπίπερο και 2 ποτήρια νερό .
  4. Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί και προς το τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο.

TIPS

  • Μπορούμε αν θέλουμε να μην χρησιμοποιήσουμε τομάτες και να βάλουμε χυμό λεμονιού.
  • Και στις 2 περιπτώσεις είναι ωραίο το ξύσμα λεμονιού μέσα στο φαγητό.
  • Αντί για μολόχες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βλήτα , παπαρούνες, βρούβες και όλα τα λεγόμενα τσιγαριαστά χόρτα.

Α.Χ.