Η καλύτερη συνταγή για κριτσίνια με ό,τι γεύση μας αρέσει .
Φιάχνουμε μπόλικα και τα διατηρούμε μέσα σε κουτί ή γυάλινο δοχείο . Παραμένουν τραγανά και είναι μια νόστιμη , οικονομική και πανεύκολη λύση για τη δουλειά και το σχολείο.
Υλικά
- 1 ποτήρι κρασί ή μπύρα
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 6-12 κουτ. του γλυκού ζάχαρη (ανάλογα με το αν τα θέλουμε γλυκά ή αλμυρά)
- 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. του γλυκού μπέηκιν πάουντερ
- 800 gr περίπου μαλακό αλεύρι ή αλεύρι χωρίς γλουτένη ή μισό-μισό με ολικής άλεσης
- 50 gr σουσάμι
- 50 gr αμύγδαλο τριμμένο ή ηλιόσπορο ή κολοκυθόσπορο ή τριμμένα καρύδια ή ό,τι ξηρό καρπό έχουμε.
Παρασκευή
- Σε μια λεκάνη βάζουμε το λάδι , το κρασί ή την μπύρα, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το χέρι μέχρι να νοιώσουμε οτι έχει λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το αλάτι και την μπέηκιν πάουντερ,ανακατεύουμε και….
- Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι ζυμώνοντας ελαφρά μέχρι να γίνει μια μαλακή αλλά σταθερή ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω ή λιγότερο αλεύρι. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του φλυτζανιού που μετρήσαμε τα υγρά. Όσο μεγαλύτερο ήταν το φλυτζάνι, τόσο περισσότερο αλεύρι θα χρειαστούμε και το αντίθετο,
- Αφήνουμε τη ζύμη για 1/2 με μία ώρα και κατόπιν πλάθουμε σε ό,τι σχήμα μας αρέσει.Το πιο κλασσικό είναι τα μπαστουνάκια των 10-12 c.m. περίπου.Τα κάνουμε λεπτά όσο το μικρό μας δαχτυλάκι .
- Σ’ αυτή τη φάση μπορούμε να τ’ αφήσουμε όπως είναι και να τα ψήσουμε ή να τα βουλιάξουμε σ’ ένα μπωλ με νερό και να τα στριφογυρίσουμε μέσα σ’ένα ρηχό πιάτο , που έχουμε βάλει το σουσάμι με τους ξηρούς καρπούς, Μ’αυτόν το τρόπο κολλάνε εύκολα μπόλικοι ξ. καρποί επάνω στα κριτσίνια .
- Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 20΄περίπου. Δεν χρειάζονται καμιά επάλειψη ως εκ τούτου δεν περιμένουμε να πάρουν κανένα ιδιαίτερο χρώμα.
TIPS
- Μέσα στο ζυμάρι μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς αλλά και ό,τι θέλουμε για να τα αρωματίσουμε, π.χ. ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού ,βανίλια, κανέλλα και γαρύφαλλο , μοσχοκάρυδο ή ακόμα και τσίλι ή πάπρικα ή και καπνιστή πάπρικα.
- Μπορούμε να αυξομειώσουμε τη ζάχαρη για να έχουμε όποιο αποτέλεσμα μας αρέσει.
- Ακόμα μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με μαύρη ζάχαρη και κανέλλα και γενικά να χρησιμοποιήσουμε τη βασική συνταγή και να αυτοσχεδιάσουμε με τις γεύσεις που μας αρέσουν.
Α.Χ.